Internetkafé Tallgården

Internetkafé Tallgården är slut för höstterminen 2023

Vårterminen startar torsdagen den 1 februari 2024 och sedan alla torsdagar under februari till torsdagen den 25 april.


Varje torsdag under våra terminer februari till och med april och september till och med november
Plats: Träffpunkt Tallgården, Hjalmar Petris väg 4
Tid: 09:30 – 12:00

Här nedan finns anteckningarna från höstterminens träffar som lite kom ihåg för dig som var med.


30 nov
Tyvärr, inställt den 30/11 också eftersom  jag fortfarande är sjuk.


23 nov 
Tyvärr, inställt idag jag är sjuk.
Jag väljer ut 3 låtar från era förslag förra torsdagen, så röstar vi på dem.
Sedan vill jag att vi diskuterar lite utifrån den här bilden som fanns med i Svenskarna och Internet. Ju större text desto fler som tycker så. Jag hoppar över ”Det mesta/Allt”. Håller ni med?


16 nov
Leif Petersson gillade inslaget förra veckan med 3 låtar. Mitt val den här veckan uppfattar jag uppskattades bättre än förra veckan. Such a night med Elvis fick många 5 fingrar i luften. Crazy med Patsy Cline var rätt populär den också. Love is in the air med John Paul Young kom nog 3:a men var rätt uppskattad den också. Efter fikat fick jag förslag på musik från alla. Så några av dem kommer vi att rösta om nästa vecka.
Visade förstasidan på hemsidan och framförallt Inbjudan till Jullunch den 7 december i Öjaby Församlingshem.
Gick igenom Kristian Lejons (varuhuschef Elgiganten) bilder från föreläsningen i fredags som handlade om smarta klockor. Klicka på den här länken så ser ni vad han pratade om. Min uppskattning var att intresset var rätt svalt för smarta klockor hos oss.


9 nov
Gunnar och Gunnel stannar hemma den här gången också, de hade som de befarade Covid-19. Men de mår bra nu men de tänker hålla sig borta från andra några dagar till så de inte smittar.

Två frågor hade jag fått. Marcus Oscarsson skriver om  appen Wrapped for 2023. Den här artikeln handlade om Instagram. YLE, det är väl den finska statstelevisionen varnade för den här appen. Läs hela artikeln här.
Den andra frågan handlade om skärmdump, hur gör man en sådan. I datorn finns nu Skärmklippverktyget, det får du fram enklast genom att trycka på Start-knappen och sedan s, då föreslås Skärmklippverktyget.
I mobila enheter varierar det, i min iPhone XR trycker jag vol + och sedan viloknappen. I min iPad trycker jag på samtidigt på HEM-knappen och viloknappen. När man gör så kopieras bilden du har på skärmen och du kan spara den bland dina bilder.

3 oldies som drabbat mig, spelade jag upp, visade också vad Bing AI berättade om respektive. Det var först låten Ramona med The Blue Diamonds som var en jättehit 1960. Nästa låt var Chanson D’Amour med Manhattan Transfer som var populära på 70-talet och framåt. Sista låten jag spelade var Forever and Ever med Demis Roussos. Den var listetta i Sverige i 20 veckor 1974-75. I Norge var den listetta i 28 veckor.

Jag visade också vad jag fick för svar av AI på frågan: Är sociala medier ett hot mot mänskligheten?
Så här svarade Bing AI idag, lite annorlunda än tidigare.

”Sociala medier har blivit en integrerad del av våra liv och har påverkat samhället på många sätt. Enligt en rapport från Global Challenges Foundation är hoten mot mänskligheten allvarliga och växande 1. Rapporten listar tio största hoten mot mänskligheten, inklusive kärnvapenkrig, pandemier, artificiell intelligens, klimatkatastrofer, ekologisk kollaps, och den globala befolkningsmängden 1.

Sociala medier har också visat sig ha negativa effekter på psykisk hälsa, självbild, och demokrati 234. Men det finns också positiva aspekter av sociala medier, som att det kan hjälpa till att sprida information och skapa gemenskap 2.

Så, sociala medier kan vara både en välsignelse och en förbannelse. Det är viktigt att vi använder sociala medier på ett ansvarsfullt sätt och att vi är medvetna om dess påverkan på oss och samhället.

2023-11-08 Janerik Sundh


2 nov
Den här gången var vi fler så det blev en repetition av nedanstående från 26 oktober.
Kom ihåg att inte svara på efterlysningar av personer på framför allt sociala medier. I värsta fall är det någon som fått skyddad identitet som du kan avslöja om du svarar på en efterlysning.

Filterbubblor pratade vi om också, att Google och Sociala medier (Facebook, Instagram m fl) vet vad jag har för åsikter pga vad jag har gillat tidigare. Det betyder att i mitt flöde kommer bara upp sådant som de vet att jag gillar. Det är algoritmernas fel alltså!

Vi pratade förstås också om AI, eftersom jag gått igång på det ganska ordentligt. Jag använder i första hand Bing Chat men ibland även Chat GPT. Vi frågade Bing ”Vad betyder GPT i Chat GPT” och fick svaret: ”GPT står för Gererative Pre-trained Transformer. Det är en artificiell intelligensmodell som används för att generera naturligt språk…”

Slutligen pratade vi en del om kontanter respektive kontantlöst. Alla vet säkert vad jag har för syn på detta. Vår tidigare kassör i SeniorNet Växjö Harald Leandersson, ansåg att 1:50 för varje insättning på vårt Swish-konto var billigt i förhållande till nyttan vi hade av Swish.

2023-11-02 Janerik Sundh


26 okt
Vi pratade lite om ett inlägg av Anders B Weiborn som är administratör för Facebookgruppen ”Växjökompisar. För oss som var unga i Växjö. Födda
1940 – 1960” publicerade det här inlägget i söndags. Han skrev så här:
”Alldeles nyss kom det ett inlägg med en efterlysning på en ung flicka i gruppen. Som tur var var jag vaken och såg när det kom och hann snabbt ta bort det.

För det första hör sådana här inlägg inte hemma i vår grupp och för det andra var detta ett inlägg som ledde till en sida där man uppmanades att logga in med sitt Facebookkonto för att kunna se inlägget. Allt sådant är inget annat än ett försök att hacka personers konton.
Personen från vars konto inlägget kom är borttagen ur gruppen och hans konto spärrat, vilket är en åtgärd vi måste ta för att skydda övriga medlemmar.

VAR VAKSAMMA PÅ SÅDANT HÄR!!!”

Om man klickade på bilden i inlägget så kom man till en sida där man skulle logga in med sitt användar-id och lösenord på sitt Facebook-konto, vilket då hade blivit kapat direkt.

Det finns en liknande typ av inlägg som det Anders beskriver som jag tycker är ännu värre.
Någon, ofta en man, efterlyser sin fru, sambo eller sitt barn, som varit försvunnet en tid. Syftet är att hitta personer som har fått skyddad identitet av domstol pga av missförhållande ofta i form av våld i hemmet tidigare. Det är lätt att känna sympati pga hur efterlysningen skrivs. Om du ser en sådan här efterlysning ska du absolut inte uppge att du sett den personen. Kontakta polisen om du tror att det kan vara en legitim efterlysning.
Vi diskuterade en stund om Filterbubblor, som det skrevs om i rapporten Svenskarna och Internet 2023. Det har visat sig att vi blivit mer källkritiska, varannan oroar sig för just filterbubblor dvs att det man ser på nätet endast är ett urval som stärker de egna åsikterna.
Sociala medier är den viktigaste nyhetskällan för unga svenskar
Få klickar sig vidare till en nyhetssida. Tiktok är en viktig källa för samhällsnyheter, särskilt bland unga kvinnor.
Var sjunde pensionär använder inte internet
Men många pensionärer är lika duktiga på digital teknik som den yngre befolkningen! Andelen icke-användare ökar dock med stigande ålder. De som aldrig använt internet anger ointresse som främsta skäl.
De internetanvändande pensionärerna anger framför allt att de skulle vilja att kontakten med myndigheter och sjukvården via nätet förenklades.
På senaste tid har jag fått varningar på Facebook, en varning som förekom flitigt för flera år sedan och som är en HOAX, det vill säga det är bluff det stämmer inte vad som står i varningen. Varningen skriver att när man får t ex ett sms från någon som säger att de swishat pengar mig av misstag, de skulle till någon annan. Nu vill hen att jag ska swisha tillbaka pengarna. Varningen säger att det ska man inte göra får då kommer mottagaren att komma åt dina konton och pengar.
Det är omöjligt att komma åt dina pengar om du swishar tillbaka ett belopp. Läs utförligt på Källkritikbyrån om just detta – klicka här.
Lite mer om AI
Jag fick en fråga av Iréne Ericsson, ”vad innebär privat surfläge och hur ändrar man”.
Jag frågade Bing-appen som använder AI vad privat surfning innebär, och den svarade ”När du använder privat surfning eller inkognitoläge tas lokala data bort från dina webbläsarsessioner, vilket betyder att ingen surfning registreras i din lokala sökhistorik. Alla cookies som en webbplats försöker ladda upp till din dator tas bort eller blockeras. Andra spårare, tillfälliga filer och verktygsfält från tredje part inaktiveras också. Detta gör att din surfningshistorik är privat och dina personliga inställningar förblir privata. Du kan använda privat surfning för att skydda dina personuppgifter eller webbläsaraktivitet från andra som använder din enhet.”
Sedan frågade jag hur jag aktiverar privat surfning i min iPhone XR och fick en perfekt beskrivning hur jag gör detta.
2023-10-26 Janerik Sundh

19 okt
Jag spelade dansbandsmusik innan vi började. Spotify har gjort en Spellista ”This is Ingmar Nordströms”, spellistan innehåller 50 låtar. Leif höll på ”The Elephant Song” som nr 1. Själv gillar jag framförallt instrumentala låtar, ”Så vi möts igen” mer känd som ”We’ll meet again” som Vera Lynn sjöng under andra världskriget är nog min favorit.

På vår hemsida, https://vaxjo.seniornet.se, förstasidan har jag skrivit om Digidelidag och föreläsningarna som som sändes på YouTube. Många såg de här föreläsningarna själva hemma, en del kom till Domkyrkocentrum där vi visade allt på storbild i Sigfridssalen.
Nu kan vi se föreläsningarna i efterhand på YouTube. Här är länken: Digital idag med Internetstiftelsen 2023 – YouTube

Vi uppehöll oss en stund vid föreläsningen Ulli Samuelsson höll. Skärmtid är INTE skämstid, det var något hon poängterade. Många äldre borde öka sin skärmtid. Ju mer jag använder min mobil, surfplatta, dator, ju duktigare blir jag på att använda den. Det är som Ingmar Stenmark sa: Jag vet inte mycket om tur, men ju mer jag tränar ju mer tur får jag!

Lyssna gärna på föreläsningarna igen genom att klicka på länken här ovan. Jag fick lyssna på dem mer än en gång för att förstå ordentligt.

2023-10-19 Janerik Sundh


12 okt
Idag började vi med musikquiz, jag spelade signaturer till radio- och TV-program från förr. Vill du kolla det själv går det bra om du har Spotify. Sök p169sun och titta på Profiler så hittar du mig där. Jag har en spellista som heter Signaturmelodier. Du kan också söka på Signaturmelodier och titta på Spellistor, där hittar du säkert en som är skapad av p169sun. Mucho Gusto med Percy Faith & his orchestra, det är signaturmelodin för Radiosporten.

Sedan blev det högläsning. Jag hörde på TV igår kväll hur de pratade om Bannister-effekten. Det handlade om löpning 1 engelsk mil. När jag  googlade så hittade jag en ledare i en tidning Nya Åland. Klicka här så kan du läsa den.

Så här började ledaren.
Goda nyheter under det senaste dygnet:
”Planeten fortsatte att vrida sig runt sin axel som vanligt, med resultat att solen gick upp överallt på jorden. Miljarder fåglar sjöng och ett oändligt antal blommor blommade. Jorden välsignades med 340.000 helt nya ljuvliga människobarn. Intelligenta, kärleksfulla och mycket modiga handlingar utfördes varje sekund någonstans på jorden…”

Bannister-effekten som det skrev mycket om 1954. Gunder Hägg sprang 1 engelsk mil på lite över 4 minuter 1945, det var förstås världsrekord. Minst sju experter under åren 1952-54 hävdade i olika internationella tidskrifter att det inte går att springa snabbare än Gunder Hägg gjort.
Men den brittiske löparen Roger Bannister struntar i experterna. 1954 löper han en engelsk mil på under 4 minuter. Inom loppet av två år har 50 löpare gjort om samma bedrift.

Hans ställde en fråga om Backup – säkerhetskopiering. Han hade läst i PC för alla om att det var viktigt att säkerhetskopieringen var inkrementell. Jag frågade AI och fick ett bra svar. Det innebär att man säkerhetskopierar förändringarna och nya dokument. Detta innebär att man, om man blir utsatt för någon form av virus, kan hämta en säkerhetskopia före viruset drabbat datorn.

Gunnel hade en fråga om installation av nytt mobilt Bank-id när det man hade gått ut. Säkerheten har höjts när man hämtar ett nytt bank-id, idag måste man verifiera sin identitet vilket kräver att man har ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Dessa handlingar har till skillnad mot körkortet ett chip som din mobil kan läsa av. Jag tyckte först att det här lät krångligt, men det var ganska enkelt om man bara följde instruktionerna.
Min surfplatta (iPad) hade inte en sådan läsare som krävdes men då kunde jag använda min mobil och sedan föra över informationen till surfplattan från den. Det gick ganska enkelt det också när jag väl fick besked att det gick att använda mobilen för att skaffa bank-id till surfplattan.

2023-10-12 Janerik Sundh


5 okt
Vi körde en kort repetition av vad vi pratat om på tidigare träffar.
1177 Vårdguiden. De som besökt sidan många gånger tycker att den fungerar bra medan de som besökt den sällan har svårt att hitta. Så är det oftast oavsett vilken sida det gäller.
Cookies, kakor. Skydda din integritet på nätet. ”Data om konsumenters beteende online är hårdvaluta för företagen. Genom den kan de rikta personligt anpassad reklam till potentiella kunder.” Så Google och Facebook bland många andra tjänar pengar när vi besöker deras sidor på nätet. Jag läste vad en forskare skrev: ”Vill du hellre ha reklam du inte är intresserad av, när du surfar, än reklam om sådant du är intresserad av?” Det finns en webbläsare som heter DuckDuckGo, den sparar ingen information om vilka sidor du besökt eller vad du klickat på.
Ljud och bild – Radio och TV. Radio och TV är vi ju vana vid att titta på via radioapparater och TV-apparater som har någon form av antenn eller box som levererar ljud och ev. bild. Men – alla sänder också via internet idag. Du kan lyssna på radio och se på TV i din smarta mobil, surfplatta eller dator! Jag har en andra-TV i köket och den har bara en sladd in i TV’n och det är strömsladden. Ingen antenn eller box och ändå kan jag se alla TV-kanaler som jag har tillgång till. TV’n är uppkopplad mot min router via wi-fi precis som min iPhone och min iPad.
Resor – Länstrafiken Kronoberg, SJ, Taxi.
Iréne Ericsson ville veta mer om Google-appar, Google är en av de allra största och jag gillar Google. De här Google-produkterna använder jag idag:
När jag startar min dator så är Google Kalender det första som kommer upp och jag är inloggad. Jag loggar aldrig ut från Google. Sedan brukar jag kolla min mail, Gmail förstås, webbläsare använde jag tidigare Google Chrome men idag använder jag Microsoft Edge. Kartor och GPS – Google Maps. Adressbok är knepigt, jag har två. En i min mobil men jag har också Google Kontakter. Google Översätt förstås och så en av mina internetfavoriter YouTube. Google Form (formulär, anmälningsblankett) använder jag flitigt.

Vi pratade också lite kort om digitala brevlådor. Svensk Myndighetspost, Kivra och Billo är de jag känner till. 2012 skaffade jag Svensk Myndighetspost, för några år sedan bytte jag till Kivra eftersom jag kunde få brev från andra företag också. Dessutom får jag idag mina kvitton från ICA, Kjell & Co och några andra också. Läste lite om Kivra, på TrustPilot får Kivra betyget 1,5 på en skala 1-5. Lite märkligt, tycker jag. De jag känner tycker som jag att det är suveränt att få myndighetspost digitalt, Folksams försäkringsbrev är också skönt att få digitalt.

Flashscore är en app som jag använder näst intill dagligen. Här får jag live-resultat från i stort sett alla sporter. Förutom live-resultat kan jag se tabellen som uppdateras live den också.
Shazam har jag visat tidigare. Du låter appen lyssna på musik på radion eller TV’n och appen talar om vad låten heter och vem det är som framför den.

2023-10-05 Janerik Sundh


28 sept
Resor – Länstrafiken Kronoberg (buss och tåg), SJ, Taxi. Dessutom önskemål från Iréne Ericsson att beskriva Google-konton.

Bokade en resa för 3 vuxna med Länstrafiken Kronoberg (appen) Växjö Station till Malmö C, pris 439 kr (uppgradering till 1 klass 678 kr). I appen går bara att köpa enkelresa. Men i Malmö kan du använda Länstrafiken Kronobergs app och köpa återresa på samma sätt.
Bokade samma resa med oresundstag.se istället, där blev det 654 kr för samma resa.
Sedan kollade jag även SJ.se, 1 vuxen och 2 pensionärer, Växjö – Malmö 2 klass. 1 052 kr! (här åker du X2000 fr Alvesta)

Det finns en app som heter OMIO, den söker din resa på en mängde olika sajter, jag använde den nu och sökte Växjö till Malmö imorgon 29/9 kl 09:07. När jag använder OMIO får jag upp resan som ovan med Öresundståg, men här kostar det 701 kr istället för 654 kr som det kostar när jag använder oresundstag.se! Väljer jag SJ Snabbtåg i Omio 1 322 kr men i SJ.se 1 136 kr.

Min slutsats är att jag köper mina tågresor i appen Länstrafiken Kronoberg, om jag ska åka söderut. Ska jag åka till Stockholm så blir det så här:
Växjö-Stockholm C 29/9 ca kl. 10, 1 vuxen och 2 pensionärer

OMIO med SJ 10:07-13:34, 3 413 kr.
SJ.se samma som ovan. 2 900 kr!

OMIO med Snälltåget 10:15-14:10, 1 932 kr.
Snalltaget.se samma som ovan. 1 127 kr.

Jag kommer att använda OMIO för att se olika möjligheter men jag kommer inte att boka resan hos dem.

Sedan tittade vi på en del av alla Googles sajter.
Webbläsaren heter Google Chrome och den gillade jag, men eftersom min dator numer har problem med minneshanteringen så har jag bytt till Microsoft Edge.
Sökmotorn Google.com eller Google.se är min favorit.
Kalender hustrun och jag har en gemensam kalender Google Kalender. Kerstin var inbiten kalenderanvändare med en stor tjock bok men idag gillar hon vår gemensamma kalender på nätet och som vi har i datorn, i mobilen och i surfplattan.
Kartor och GPS. Google Maps är fantastiskt bra. Den lär mig hur världen ser ut. Söker efter Julön, zoomar ut mycket så ser jag att den ligger lite (48 mil) söder om Jakarta och nordväst (165 mil) om Australien. Det är alltså mycket hav runt Julön.
Kontakter. Detta med kontakter är inte lätt. Jag måste ju ha mina kontakter i min mobil men samtidigt är det bekvämt för mig med Google Kontakter. Alla deltagare jag har i mina kurser har jag här genom att sätta etikett på dem, typ HT2023 Bekväma appar, så kan jag sedan skicka mejl till alla genom att skicka till HT2023 Bekväma appar och då går mejlet till var och en.
YouTube är också ägt av Google. Det är den största av alla sociala medier enligt Svenskarna och Internet. Själv tycker jag att den blir ännu bättre när man är inloggad. Jag är alltid inloggad på Google.

2023-09-28 Janerik Sundh


21 sept
1177 Vårdguiden, digitala tjänster. Om kakor – cookies – det var en artikel i Smp i lördags.

Kort sammanfattning av träffen.
1177 Vårdguiden. Själv har jag haft lite svårt att hitta i appen. På mobilkaféet igår visade Agneta Johansson mycket i den appen som jag inte kände till. Hon har använt appen mycket och naturligtvis lärt sig hur den fungerar. Hon lärde mig en sak igår som jag hade direkt praktisk nytta av. Jag vill följa upp den behandling mot solskador som jag fick av Maria Nilsson, som var hudläkare på  min vårdcentral förra året. Nu har jag fått reda på att hon har slutat där. Jaha, vart ska jag vända mig då? Enkelt, nu fick jag lära mig att när jag går in på 1177.se så högst upp till höger finns ett val, Hitta vård. Det står på första sidan och jag har aldrig sett det. Där hittade jag hudsjukvård. Det finns bara ett ställe i Växjö, Hudmottagningen Växjö, i Dockan. Men det gick inte att ringa till dem, men skriva ett meddelande kunde man. Jag fick svar efter 30 minuter, att jag ska besöka min vårdcentral så jag får en remiss av dem. Bra, det gick ju ganska enkelt.

Sedan tittade vi på det här med kakor – cookies. Vårt beteende på nätet är hårdvaluta idag, Facebook, Google med flera lever på att sälja vårt beteende till 3:e part. Genom att sälja vilka annonser vi klickat på. Varpå vi får upp annonser när vi surfar på det vi visat intresse för tidigare. Jag läste om en forskare som tyckte, det är väl bra, jag får se annonser om det som intresserar mig. Det är väl bättre än en massa annonser som inte intresserar mig. Men SeniorNet Sweden sände en föreläsning med Karl Emil Nikka, du kan se den här om du vill. Han gillade inte att de skulle veta vad han klickade på så han använde en webbläsare som inte sparade några uppgifter om användarna över huvud taget, DuckDuckGo.

Slutligen pratade vi lite om webb-TV, vi kan alla lyssna på radio och titta på TV i våra smarta telefoner, surfplatser och datorer. Har vi en Smart-TV så kan du låta den få tillgång till internet via din router, trådlöst eller via nätverkskabel från routern till TV’n. Det är inte svårt, men vill du ha hjälp så finns det flera företag i Växjö som hjälper till och installerar det här. Kontakta mig så får du tips.

Janerik Sundh 2023-09-21


14 september
– Lite uppföljning av bedrägeriet vi pratade om förra veckan.
Vidarekopplingen till din banks säkerhetsavdelning som de erbjöd, det gick förstås till en annan bedragare. Först fick han den bedragne att tillåta att han tog över datorn, sedan att legitimera sig med bank-id och det fick hen göra flera gånger, när bedragaren förde över pengar.

– Hans Fäldt undrar lite om uppdateringar av appar. Hur gör du för att hålla apparna uppdaterade?
Det gällde en iPhone. Jag kollade och såg att man går till App Store, där trycker man på profilbilden högst upp till höger, bläddrade lite nedåt och där fanns en rubrik Kommande automatiska uppdateringar. Just nu stod det i min iPhone 2 uppdatering MinSMP och Spotify, uppdatera alla eller uppdatera någon av dem. Vad jag förstår blir de automatiskt uppdaterade även om jag inte gör något.

– Gunnel Strååt besökte sin bank för att få hjälp att spärra sitt kort mot internetköp. Fick besked att det går inte. Det går visst i den banken! Jag kommer att demonstrera.
Detta irriterade mig som gammal bankman. Det går visst. I Swedbanks mobilapp trycker du på menyn när du loggat in, menyn är 3 vågräta streck högst upp till höger. Välj Kort, under Bankkort Mastercard står några av siffrorna i mitt kortnummer, jag trycker där. I nästa bild under rubriken Hantera kort finner du Kortinställningar, Automatuttag, tryck på det valet. Nu kan du markera Internetköp Av och Automatuttag Av.
Vill du handla på nätet går du först hit och så ändrar du till Internetköp På. Kom ihåg att när du handlat gå tillbaka hit och ändra till Internetköp Av.

Skaffa eller förnya Mobilt Bank ID är lite knepigare nu. Bankerna har ökat säkerheten så nu kan du behöva legitimera dig när du ska skaffa nytt eller förlänga ditt Bank ID!
Det är lite knepigare eftersom det är nytt, men det är inte värre än att du klarar av det. Behöver du lite stöd när du ska göra det så ringer du vår IT-support – du kommer troligen till mig.

Uppdaterat 2023-09-14 Janerik Sundh


7 september
Mobilt Bank-id, Säkerhetsdosa, ID-kort i appen Mobilt Bank-id, 112-appen.

Kort sammanfattning av träffen
Vi pratade mycket om den våg av bedrägerier som drabbat framför allt Kronobergs län. En av mina vänner fick ett sms där ett elektronikföretag i Sverige tackade honom för hans köp. Hade han några frågor kunde han ringa ett telefonnr som angavs i sms:et. Det numret ledde till bedragaren. Så lärdomen är: Ring aldrig det telefonnr som anges i sms eller e-post, leta själv upp telefonnr till företaget.