Studiebank
Nu kan du ha ditt ID-kort digitalt i BankID-appen
Idag har jag lagt in mitt Nationella ID-kort i appen Mobilt Bank-ID.
Läs mer här: Digitalt ID-kort i BankID
2023-07-10 Janerik Sundh
Grundkurs i AI, Internetstiftelsen
Det finns tre artiklar som Internetstiftelsen publicerat på sin hemsida.
- Vad är AI för något?
- AI är redan vardag
- Vilka risker finns med AI
Klicka här så kommer du till Internetstiftelsen och kan läsa artiklarna.
I höst den 7 september arrangerar vi en föreläsning om AI med Dino Viscovi, Linnéuniversitetet. Läs mer här.
2023-06-24 Janerik Sundh
Föreläsning om säkerhet av Karl Emil Nikka
Den 17 februari sände SeniorNet Sweden en mycket uppskattad föreläsning av Karl Emil Nikka, vi var runt 700 personer som var uppkopplade!
Säker webbhandel och säkra lösenord var temat på vårt välbesökta och oerhört uppskattade digitala seminarium 17/2. Runt 700 seniorer var uppkopplade!
Karl Emil Nikka höll en fantastisk föreläsning och svarade på många frågor. Några tydliga budskap:
Webbhandel: Följ inte uppmaningar som kommer via mejl eller sms. Googla in på butikens webbplats men klicka inte på Annonser. Kontrollera att du är inne på webbplatsens huvuddomän.
Kortuppgifter: Ha ett särskilt kort för e-handel, med begränsat belopp insatt.
Lösenord ska vara Unika – Inte läckta – Långa – Opersonliga. Ha inte samma lösenord på flera platser.
Inspelningen finns nu tillgänglig på YouTube, Bli säker med Karl Emil Nikka.
2023-05-03 Janerik Sundh
Ny sida från Stöldskyddsföreningen om säkerhet online
Här är länk till sidan: sakerhetskollen.se
2023-05-05 Janerik Sundh
Se upp för nätfiske!
2023-04-10 Hans-Peter Aineskog
Hotfullt e-postmeddelande
Igår, 31/10, ringde en medlem och berättade att hen fått ett hotfullt e-postmeddelande som verkade komma från Polisen, Regeringskansliet och Europol. Även min hustru fick samma meddelande under kvällen.
Det började så här: ”Våra IT-experter har genom olika undersökningar funnit att du ägnar dig åt osund verksamhet på ditt kommunikationsnätverk, vilket anses vara ett brott mot lagen.” Vidare längre ned i brevet: ”Vi har vidtagit rättsliga åtgärder mot dig för barnpornografibrott, pedofili…”
Tittar man vem som sänt e-postmeddelandet ser man att det är polisen.generaldirektorat.info@gmail.com
Detta är ingen e-postadress som tillhör Polisen. E-post från polisen har alltid @polisen.se som adress. Se bilderna här nedan.
Bluff-mail! Kasta det direkt.
Internetstiftelsen – Ny satsning kring säkerhet
Ny satsning ska göra svenskarna säkrare på nätet.
Den nya avdelningen på webbplatsen Internetkunskap innehåller både snabbkurser och konkreta vägledningar. Innehållet är anpassat även för den som inte har teknisk förkunskap. Vi har testat och utvecklat innehållet i samarbete med riksorganisationen Seniornet, som hjälper seniorer att ta del av möjligheterna med digitaliseringen.
Här finns utbildningen: https://internetkunskap.se/sakerhet-pa-natet/
2022-04-27 Janerik Sundh
Använder du MS Excel eller Word – se här!
Alla medlemmar i SeniorNet kan skaffa ett konto hos Aktiv.se och där gratis gå igenom deras videoutbildningar.
Det har jag gjort och jag upptäckte redan under de grundläggande avsnitten i deras Excelkurser saker som jag inte kunde tidigare. Jag rekommenderar verkligen den här gratis-utbildningen.
Behöver du hjälp att komma igång så har vi en kort studiecirkel på 3 träffar. Här hittar du beskrivning av kursen med datum och krav på förkunskaper bland annat.
Ring handledaren Janerik Sundh och anmäl ditt intresse. 073-826 13 31.
2023-07-13 Janerik Sundh
Bli säker på nätet
Den 15 oktober 2021 arrangerade Internetstiftelsen ett program som gör dig säkrare på internet, med föredrag från Polisen, BankID, Svensk Handel och Internetstiftelsen.
Programmet finns inspelat och du kan fortfarande se det på Internetstiftelsens YouTube kanal. Du kommer dit direkt om du klickar här.
2022-03-28 Janerik Sundh
Säkerhet om ”Roliga frågor” på sociala medier
”Minns du ditt första telefonnummer?”, ”Vilken var din första bil?”, ”Vad hette ditt första husdjur?” Och så vidare i den stilen. Den här typen av frågor dyker ibland upp i sociala medier.
Bosse Norgren som jobbar för Polisens nationella operativa avdelning, NOA har förklarat vad detta egentligen är.
Var brukar du fylla i den typen av svar? Jo, som svar på säkerhetsfrågor när du tex startar ett nytt emailkonto, ett konto på en webbutik eller liknande.
Vem kan vara intresserad av ditt svar på de här frågorna? Det är hackers som använder dina svar för att försöka ta över ditt konto och i slutänden stjäla dina pengar!
Bosse Norgren säger: ” Mitt råd som IT-brottsutredare sedan snart 30 år är, och i klartext: Ge f** i att svara på den här typen av frågor! Dina svar hjälper brottslingar lika mycket som om du skriver ut ditt lösenord i klartext!
Virus och lite annat smått och gott
Alla virus är inte lika vackra som Covid 19, men lika kapabla att ställa till stora skador. Nu är det i alla fall så, att datorer och människor smittas inte av samma virus.
Datavirus är små program, som är gjorda för att utföra något, för det mesta, skadligt för den som blir angripen. Dessa program har fått namnet virus, därför att de uppför sig väldigt likt sådana virus som smittar människor och djur.
- Man märker inte när man blir smittad. Det dröjer en tid innan skadan framträder, en sorts inkubationstid. Hur lång den är, bestämdes av virustillverkaren.
- Viruset hoppar lätt mellan olika datorer, det är smittsamt.
- Man kan ”vaccinera” sin dator mot virus, men det är precis som hos människor, man bildar antikroppar, men bara mot ett specifikt virus, och när det har muterat, kan man bli smittad på nytt.
- Datavirusen ”muterar” med hjälp av illasinnade datoranvändare. Det finns program som ändrar viruset lite grann, så har det ”muterat”.
Det går att i viss mån skydda datorn mot elaka datavirus. Hur lång tid tror du att det tar, innan någon form av virus vill attackera din dator, när du är uppkopplad mot internet? Faktiskt inte mer än ca 10 minuter i medeltal. Detta innebär att ett antivirusprogram, som skyddar din utrustning är ett måste. Det finns många väldigt bra sådana program, som man kan prenumerera på. Man brukar köpa dem för ett år i sänder. Men som så ofta – det är alldeles för många som inte bryr sig om att skydda sin dator, för att man inte vet om att man ska göra det, för att det kostar pengar, för att man glömt bort det, för att…….
För att råda bot på detta har Microsoft lagt in ett antivirusprogram i sitt programpaket, dvs. när man installerar sitt Windowsprogram så kommer virusskyddet med samtidigt. Programmet heter Defender.
Men det finns en liten hake med antivirusprogram. Om man försöker ha två sådana installerade på samma maskin, betraktar de varandra som virus, och det blir inte så värst bra, datorn kommer inte att fungera.
För att inte detta ska hända, lägger sig Defender i karantän, om man installerar ett annat virusprogram. Om detta andra avinstalleras, vaknar Defender och börjar jobba igen.
Det viktiga med antivirusprogram, är att de uppdateras kontinuerligt, så fort någon ny virusvariant dyker upp. Programmet har en stor databas på alla kända virus, och om ett sådant försöker angripa datorn ”dödas” det av programmet. När en mutation uppträder, måste den omgående in i databasen. Detta sker utan att man som användare märker någonting.
Men man måste också ha en fungerande brandvägg i datorn. Brandväggen fungerar som en sorts portvakt. Det finns massor av elektroniska ingångar till datorn. Varje program som kommer utifrån, måste passera sin egen ingång. Det finns normalt många sådana godkända ingångar. Men om det kommer någon form av program, virus eller annan bråte, som vill in så måste den leta reda på en ledig ingång. Finns det ingen brandvägg slinker otyget in. Brandväggen bevakar ingångarna och blockerar alla som inte är godkända för verksamheten på datorn. Numera finns också en brandvägg med i Defender och andra antivirusprogram. Men det behövs uppdateringar, och det sker automatiskt i de olika operativsystemenen. Man får meddelande om att sådana uppdateringar görs. Stäng absolut inte av datorn/mobilen vid en uppdatering!
Det här var en liten utvikning från ämnet ”datorhistoria”. Jag gjorde den för att det här med säkerhet är så oerhört viktigt. Det största hotet är du själv som datoranvändare.
2021-04-17 Harald Leandersson