IT-träffar
Internetkafé Tallgården
IT-träffar
Här under ser du vilka teman vi haft under hösten 2024.
Vårens IT-träffar kommer att presenteras en månad i sänder med start i januari för att innehålla så aktuella ämnen som möjligt.
Under våren kommer vi också att hålla digitala föreläsningar som en del av våra IT-träffar. Vi ser och lyssnar på föreläsning och pratar sedan gemensamt om ämnet.
2024-11-28 Hans-Peter Aineskog
Generell information IT-träffar (tillsvidare)
Internetkafé Tallgården
Vi har inget fast program utan deltagarna eller kafévärden tar upp det som är aktuellt inom IT-området.
Handlar inte om utrustningen utan alla kan ha med sig det de vill, mobil, surfplatta eller dator.
Fika köper du själv i Tallgårdens kafé.
Tid: Torsdagar kl. 09:30 till ca 11:30, fikapaus ca 10:30
Plats: Mötesplats Tallgården, Hjalmar Petris väg 4, se på karta
Kafévärd är Janerik Sundh
Anteckningar från Internetkafé Tallgården
Janerik Sundh har dokumenterat Internetkafe Tallgårdens träffar på ett både humoristiskt och intressant sätt.
Nedan kan du välja att läsa alla träffar under en termin eller någon specifik.
Det är rekommenderat att se vad Janerik skrivit – du blir inte missnöjd
! Här
Höstterminen 2024 ¦ Vårterminen 2024
Träffar hösten 2024
2024-11-28 ¦ Repetition, Black week, Reuseit och IT Care Repairstore, Nytt bankkort, AI, Swish, OK Boomer
2024-11-21 ¦ P-app, Facebook – avsluta FB och söka smart, Banksäkerhet
2024-11-14 ¦ EasyPark och Växjö Lokal, Åtgärder vid nytt bankkort, Webbläsare, Facebook-tips
2024-11-07 ¦ AI-bild, nya studiecirklar hos SeniorNet
2024-10-31 ¦ AI-föreläsningen med Jonas Nordqvist
2024-10-24 ¦ Deep fake, TV Boxer slutar sända i marknätet, Windows 10 uppdateras till okt 2025
2024-10-17 ¦ Ekonomi, AI mm
2024-10-10 ¦ YouTube och Spotify
2024-10-03 ¦ Internetbank/Mobilbank, TV förr och nu m.m.
2024-09-26 ¦ Parkering i Växjö m.m.
2024-09-19 ¦ Swish, Mobilt BankID m.m.
2024-09-12 ¦ Parkering, Nytt bankkort m.m.
2024-09-05 ¦ Huvudtema var parkeringar i Växjö.
Träffar våren 2024
2024-04-18 ¦ Säsongavslutning
2024-04-11 ¦ SeniorNets framtid.
2024-03-21 ¦ Uppdrag granskning
2024-03-14 ¦ Kommunikation
2024-03-07 ¦ Källkritik, Youtube-klippet med härlig musik och dans m.m.
2024-02-22 ¦ Smittskydd, Tv-kanaler, Mobil BankID m.m.
2024-02-15 ¦ Kinesiska almanackan, Hemligt nummer, Adressändring m.m.
2024-02-08 ¦ Repetition, SMS-bedrägeri m.m.
2024-02-01 ¦ Svårlurad, Swedbanks mobilbank m.m.
28 nov 2024
Under samlingen så spelade jag som vanligt en av mina spellistor på Spotify. Den här spellistan heter ”Tallgården den 28 nov 2024”. Alla som har Spotify kan hitta den, sök efter profilen P169SUN så hittar du alla mina spellistor. Söker du efter Tallgården den 28 nov 2024 så hittar du troligen den här spellistan. Det var förstås julmusik och jag hade låtit AI välja ut vilka jullåtar jag skulle spela.
Innan jag hann börja kom Gunnel fram med en vacker Julros och tackade mig för mitt värdskap. Jag tackade deltagarna för att de kom till vårt internetkafé för jag trivs så fantastiskt bra här. Nu blir det ett långt Jullov, förhoppningsvis startar vi vårterminen den 30 januari nästa år. Titta på vår hemsida så kommer det att annonseras där.
Jag började att berätta att jag köpt två iPad på nätet. Både hustrun och jag har två gamla och utslitna iPads, vi har under en tid pratat om att köpa nya. Jag besökte företaget Reuseit på nätet, de rekonditionerar begagnad utrustning. För många år sedan köpte jag en dator, en laptop, av dem och det var ett väldigt bra köp. Den här gången blev det två iPad 8:e generationen (2020) med 128 GB, WiFi, Mycket bra skick. Efter några dagar kom de och jag placerade den nya surfplattan jämte min gamla och startade installationen. Det tog förstås någon timme innan alla appar var installerade på den nya iPaden men allt utom mobilt BankID fungerade. Naturligtvis fick jag installera ett nytt BankID, är av säkerhetsskäl.
Sedan repeterade vi vad vi pratade om i början på höstterminen som startade den 5 september. Den första träffen handlade mycket om Parkerings-apparna man behöver i Växjö nu. Framförallt om problemet som många har för att slippa betala serviceavgift i P-appen EasyPark. Jag har 3 P-appar i min smarta mobil som gör att jag kan betala överallt i Växjö. EasyPark fungerar på alla kommunens P-platser, Parkster fungerar på I11-området, i P-huset i Affärshuset Tegnér samt på Vattentorget, Aimo är den 3:e P-appen och den fungerar på flera ställen runt Linnéuniversitetet. Sedan tog Växjö kommun in två nya P-appar, E-Park och Mobill, dessa två fungerar på Växjö kommuns p-platser.
AI kom förstås upp också. Själv hade jag vid ett tillfälle väldigt stor nytta av Copilot (Microsofts AI-verktyg), ansikts-igenkänning slutade att fungera efter att jag tappat min iPhone på en parkeringsplats. Jag lyckades få igång det utom när mobilt bank-id skulle användas, där fungerade det inte utan jag fick slå min kod istället. Men Copilot talade om att jag skulle gå till inställningar i bankid-appen och aktivera FaceID igen. Efter det fungerade allt igen.
Den 12 sep pratade vi om vad man behöver tänka på när bankkortet gått ut, jag glömde att uppdatera min betalningsinformation på Spotify och Netflix när jag skaffade ett nytt bankkort. Det innebar förstås att Netflix slutade fungera till jag loggat in och ändrat till det nya bankkortets nummer mm. Spotify lämnade Spotify Premium och blev Spotify Free med reklam.
Tog sedan upp lite om VEAB och vad Effekttariff innebär. Jag visade svaret jag fick när jag frågade AI, naturligtvis ett utförligt svar som gjorde att jag förstod varför effekttariff infördes och hur jag skull undvika effekttoppar som kunde blir dyra för mig.
Den 19 sep togs uttrycket ”OK Boomer” upp. Uttrycket blev viralt och for över hela världen. Det var en 25-årig parlamentsledamot i Nya Zeeland som i talarstolen pratade om koldioxidutsläppen och hur den äldre generationen lämnat över miljöproblemen till ungdomarna. Hon avbröts av en äldre parlamentsledamot som hånade hennes ålder. Hennes svar blev ”OK Boomer” sedan fortsatte hon sitt anförande.
Boomer är generationen som är födda efter andra världskriget 1946 till 1964, de växte upp under tid då nästan alla hade stort framtidshopp och utvecklingen gick snabbt framåt. Många av dem har svårt att förstå att vi lever i ett helt annat samhälle idag.
Slutligen visade jag lite om Swish. Hur man lägger till favoriter i Swish-appen så att jag slipper knappa in hustruns mobilnummer när jag ska swisha till henne, jag trycker bara på favoriten med hennes namn så kommer hennes mobilnr upp och jag fyller i beloppet så är det klart. Jag har 9 favoriter, sådan jag ganska ofta swishar till. Visade också att när någon ska swisha till mig och vi står jämte varandra så tar jag upp min Swish-app, väljer Skanna och där finns 2 val – Skanna och Min QR. När jag väljer Min QR så kommer det upp på min display en QR-kod som om den som ska swisha till mig i sin swish-app väljer Skanna och riktar in QR-koden jag visar honom. Då får han upp en swish-betalning där mitt mobilnummer redan är ifyllt.
Längre hann vi inte den här gången, men det är bara att bläddra bland anteckningarna här.
God Jul! Vi ses förhoppningsvis igen den 30 januari.
Janerik
21 nov 2024
Startade med att spela en spellista från förra årets träff vid den här tidpunkten. Kollade vilka som kände igen musiken, artist och låtens namn. Minnet var friskt hos många av deltagarna.
Att avsluta ett Facebook-konto permanent togs upp förra veckan. Det är inte så lätt att hitta men jag frågade ChatGPT bland annat. Fick till svar att jag inloggad på mitt Facebook-konto går du till den här länken:
https://www.facebook.com/help/delete_account
Med hjälp av den länken var det inte så besvärligt.
Funderade ett tag på om jag också skulle ta bort mitt Facebook-konto, men kom ganska snabbt på att det fungerar inte. Dels gillar jag några Facebook-grupper – Gamla Växjöbilder, en annan Växjöbilder med nya bilder på Växjö, min bostadsrättsförening har en FB-grupp som också är intressant liksom min närmaste släkt. Så jag stannar nog kvar.
Sedan visade jag hur jag loggade in på easypark.se i min webbläsare, alltså inte i appen. Det är bra mycket enklare att byta betalmetod från EasyPark small till EasyPark Lokal Växjö i webbläsaren än i appen.
Loggar in med mitt mobilnummer och lösenord. EasyPark frågar om jag vill ha verifiering via SMS eller e-post. Jag klickar på SMS och får efter några sekunder ett SMS med 6 siffror som jag då fyller i och då blir jag inloggad.
Här ser jag enkelt att jag har betalmetod EasyPark Lokal Växjö. Innan jag ändrade för att slippa serviceavgiften stod det här EasyPark Small. Lämnar jag Växjö och ska parkera i till exempel Ljungby så måste jag ändra tillbaka till EasyPark Small.
Min bank har ökat säkerheten mot bedrägerier.
Nu kan inte överföras mer än 20 000 kr per dag från mina konton. Detta för att förhindra bedrägerierna när bedragare lurade offren att logga in med sitt bank-id varpå bedragarna förde över så mycket som fanns till ett konto de hade tillgång till. Nu blir det maximalt 20 000 kr. Vill jag ha ett lägre belopp kan jag själv välja detta. Ska jag vid något tillfälle föra över ett högre belopp så kan jag lägga in ett tillfälligt belopp.
2024-11-23 Janerik Sundh
14 nov 2024
EasyPark och undvika serviceavgiften
Efter några jullåtar medan alla samlades så öppnade vi med EasyPark och sättet att undvika serviceavgiften. Det har inte varit enkelt att ändra prisplan från EasyPark Small till EasyPark Växjö Lokal. En av deltagarna har inte lyckats få hjälp att göra detta, så nästa torsdag har han lösenordet till EasyPark med sig och då gör vi ett nytt försök.
När du får nytt bankkort
För några år sedan lärde jag mig vad som kan inträffa när jag får nytt bankkort. Jag har några appar som kostar pengar varje månad, det är Spotify, Netflix, EasyPark bland annat. Jag fick ett nytt bankkort med ett nytt kortnummer och upptäckte att Netflix inte fungerade och på Spotify kom det plötsligt reklam igen. Då förstod jag att jag var tvungen att logga in på alla de här apparna och uppdatera kortnumret. När jag gjort det fungerade förstås allt igen.
Min bank har infört en ny säkerhetsåtgärd på den senaste tiden. Det finns nu en gräns på hur stora överföringar får vara, naturligtvis är detta för att förhindra bedragare att kunna överföra stora belopp när de lurat någon att logga in med sitt bank-id. Beroende på sin historik så har de flesta fått gränser på 10 000 eller 20 000 kr. Vi tar upp detta nästa vecka.
Webbläsare
Vi har ju tidigare (12 september) pratat om olika webbläsare. Själv har jag Microsoft Edge, tidigare hade jag under många år Google Chrome. Har också under några perioder använt Firefox och i iPhonen och iPaden är det en webbläsare som heter Safari. Efter ett föredrag jag lyssnade på på nätet med Karl Emil Nikka så provade jag istället webbläsaren DuckDuckGo, han själv använde denna eftersom den fokuserar på integritet och säkerhet utan att spåra din aktivitet. Men jag gillade inte den webbläsaren. Det står om några fler på anteckningarna den 12 september.
Tips och trix med Facebook
Jag tittar ganska mycket på några Facebook-grupper annars är jag inte ofta på Facebook längre. Gamla Växjöbilder har länge varit en favorit för mig. Men gruppen har funnits i många år, den skapades för 11 år sedan, så det finns många bilder och många inlägg i den här gruppen. Jag visade hur man kan söka inne i en grupp. När man klickar på Sök-symbolen (ett förstoringsglas) allra högst upp på sidan jämte ikonen för Facebook (F) då söker man på hela Facebook. Men har man gått in i gruppen Gamla Växjöbilder finns det en sök-ikon (förstoringsglas) inne i den gruppen och klickar man på den så står det ”Sök i den här gruppen”. I stora grupper som funnits länge är detta väldigt användbart.
Jag sökte i gruppen efter ”Janerik Sundh” och då kom alla inlägg där det namnet förekommer upp.
När jag istället söker ”Ulriksbergskolan” så får jag 100-tals träffar och några verkar inte att ha med Ulriksbergskolan att göra, men det ordet förekommer då i någon kommentar och det räcker för att inlägget ska komma med på sökningen.
Vi pratade också om att lämna Facebook och göra det helt och hållet. För det första om du tänker lämna Facebook, har du skaffat någon app där du valt att logga in med din Facebook-inloggning? Avslutar du ditt Facebook helt och hållet så kommer sådana inloggningar inte att fungera längre.
Men, jag tar upp frågan nästa torsdag.
2024-11-15 Janerik Sundh
7 nov 2024
Mellan klockan nio och halv tio spelade jag som vanligt lite musik som uppvärmning, den här gången blev det country.
Halv tio startade vi och jag började med att visa hur man kan navigera på den här sidan. Alla dokumentationer från Internetkafé Tallgården det här året finns på den här sidan. Du kan klicka på datumen här ovanför där du ser en lite beskrivning av innehållet så flyttas du till det avsnittet med en gång.
Sedan visade jag bakgrundsbilden i min dator. Därefter förklarade jag hur jag gjort den i ChatGPT, ett av de AI-verktyg som vi pratat om många gånger nu. Först skrev jag (promtade) i chatGPT ”Ge mig en bild på en skandinavisk skog i solnedgången”, blev rätt bra men jag fortsatte ”lägg till en älv”. Det blev ännu bättre, tyckte jag. Slutligen skrev jag ”lägg till några hjortar”. Så här blev bilden då och den har jag nu som min bakgrundsbild i min dator.
Jag tycker den är vacker och stämningsfull. Men det är enkelt att se att den är AI-genererad, en av hjortarna har ett väldigt konstigt huvud och två av dem verkar bara ha tre ben. Det är lite svårt att se på den här lilla bilden, men i full upplösning 1920 x 1080 pixlar är det lite lättare.
Vi fortsatte med att se hur man kunde navigera på den här sidan. Överst på dokumentationen från Internetkafé Tallgården finns datumen på alla våra torsdagsträffar – datum och en kort beskrivning. Klicka eller tryck (mobil/surfplatta) på datumet så hoppar du ner till de anteckningarna direkt.
Sedan var det dags för deltagarna att hjälpa mig. Vad skulle ni vilja ha för studiecirklar, är det något ni saknar i vårt utbud?
Vi pratade om sociala medier, Facebook, Instagram. Men det var inte speciellt stort intresse. WhatsApp föreslogs av Irene, det är en populär meddelandeapp som låter dig skicka textmeddelanden, röstmeddelanden, bilder, videor och dokument till andra användare. Du kan också ringa röst- och videosamtal.
När vi avslutade dagens kaféträff så kunde jag inte låta bli att spela min jul-favoritlåt, Driving home for Christmas med Chris Rea. Det var flera som hade den som favorit.
31 okt 2024
Många av deltagarna hade varit med på föreläsningen om AI i tisdags så jag tog fram Jonas Nordqvists presentationsmaterial från föreläsningen. Vill du se bilderna så finns de här.
När vi kom till bilden som handlade om Alan Turing så finns där en text på engelska, jag visade hur jag enkelt gjorde för att översätta den texten till svenska. Först markerade jag hela texten och kopierade den (enklast gör jag det genom att hålla ned Ctrl-knappen och trycka på c på tangenbordet). Sedan startade jag AI-verktyget jag oftast använder, det heter Copilot och finns inbyggt i min webbläsare som är Microsoft Edge. I Copilot skrev jag ”Översätt texten till svenska:” och så klistrade jag in (Ctrl och v). Då fick jag omedelbart en texten på svenska. Så här svarade Copilot:
Självklart! Här är översättningen:
”Istället för att försöka skapa ett program som simulerar den vuxna hjärnan, varför inte försöka skapa ett som simulerar barnets? Om detta sedan utsattes för en lämplig utbildning skulle man få den vuxna hjärnan.”
Hoppas det låter bra!
Jag vet inte om det alltid är bra eller bättre men numera använder jag nästan alltid AI-verktyg istället för att googla. De här verktygen använder jag, det finns förstås många fler: Copilot, Gemini och ChatGPT. Copilot är Microsofts AI-verktyg, Gemini är Googles. Oftast är svaren liktydiga oavsett vilket verktyg jag använder, men det har hänt att de skiljer sig åt också.
När jag körde studiecirkeln Digital ekonom och säkerhet så förberedde jag mig genom att skriva följande till alla tre de här AI-verktygen. ”Skriv en artikel om värdet av digital ekonomi visavi kontanter”. Jag fick en artikel som belyste för- och nackdelar med digital ekonomi och kontanter. Det var lärorikt och hjälpte mig att planera studiecirkeln.
2024-11-02 Janerik Sundh
24 okt 2024
Vi började med att lyssna när poliskommissarie Ola Severinsson gästade P4 Kronoberg igår förmiddag och de pratade om Deep Fake. Det är när någon annan pratar med dig i telefon och det låter precis som om det är din son eller dotter, i verkligheten är det en bedragare. Med hjälp av AI kan detta göras, på YouTube finns ett klipp där skådespelaren Jordan Peel pratar och så ser man i TV’n Barack Obama istället och orden Jordan Peel säger kommer ur hans mun. Munrörelserna är perfekt koordinerade och det är Obamas röst men orden är Jordan Peels. Det YouTube klippet gjorde för 8 år sedan och det har förfinats ganska mycket sedan dess.
Nästa ämne handlade om TV. Boxer har annonserat att de kommer att sluta sända betalkanaler över marknätet. Så alla som har en box från Boxer byter denna i höst till en annan box som hämtar kanalerna via internet och avkrypterar signalen och visar ljud och bild som vanligt på din TV.
Hittills har man kunnat se TV via Antenn (Marknätet), Parabol (Satellit), Internet (Bredband). Själv har jag en TV som får sina program via en Parabol. Men den TV’n är också ansluten till mitt bredband via en Router (Wi-Fi). Sedan har jag ytterligare en TV i köket och den har ingen antenn ansluten men den är också ansluten till mitt bredband på samma sätt. På den TV’n kan jag se alla program som jag betalar för precis som TV’n som är ansluten till parabolen.
Vi pratade också om IPTV och skillnaden mot Playkanaler via Wi-Fi. IPTV kan man likna med den traditionella TV-upplevelsen dvs man tittar på kanalerna när de sänds enligt tablån. Det finns en del finesser som att man kan pausa sändningen och återuppta senare.
Playkanaler via Wi-Fi är däremot video on demand vilket innebär att du kan välja vad du vill titta på och när du vill titta på det. Du kan också titta på playkanalerna på valfria enheter – TV’n, surfplattan, datorn eller mobilen.
Sista ämnet den här träffen handlade om datorer och Windows 10 och Windows 11. Nu läste jag i PC för alla att Microsoft kommer att fortsätta uppdatera Windows 10 med säkerhetsuppdateringar till den 14 oktober 2025. Efter detta datum kommer Windows 10 inte längre att få gratis uppdateringar, teknisk assistans eller säkerhetsfixar.
För mig blir det så att jag får köpa en ny dator före den 14 oktober med Windows 11. Sedan hoppas jag att Windows 12 kommer så snart som möjligt. Lanseringen av Windows 12 har skjutits upp gång på gång men nu kommer den tydligen under hösten 2025 förhoppningsvis.
17 okt 2024
Temat den här gången var Artificiell Intelligen (AI). Först berättade jag om att vi (SeniorNet) nu visar de digitala sändningar som SeniorNet Sweden och Internetstiftelsen gör. Då kan vi tillsammans titta på föreläsningarna och efteråt diskutera vad vi hört. Vi är i Studiefrämjandets lokaler på andra våningen i Mötesrum 3 som är vårt största rum.
Sedan informerade jag om föreläsningen vi arrangerar den 29 oktober kl. 14 om AI. Då kommer Jonas Nordqvist, biträdande lektor i matematik på Linnéuniversitetet och hjälper oss förstå mer om detta. Mer om den här föreläsningen hittar du på första sidan här och under menyvalet Föreläsningar. Du kan anmäla dig på bägge dessa sidor.
Det blev också lite repetition från tidigare träffar när det gäller ekonomi, digital ekonomi. Jag visade vad som ger mig trygghet i den här ekonomin. Det behövs inte så mycket, så här gör jag.
– Jag använder inte kontanter
– Alla betalningar sker med bankkort (Apple Pay) eller Swish
– Mitt bankkort är anslutet till ett konto som innehåller maximalt 3 000 kr
– Kollar ofta det här kontots saldo och fyller på snabbt och enkelt i min mobilbank (appen)
– Bankkortet är spärrat mot internetköp och det är även spärrat mot automatuttag
Senaste digitala föreläsningen från Internetstiftelsen, som vi visade den 11 oktober. Eventet hette ”Tänk säkert och agera smart”. Jag visade sista föreläsningen i eventet som var om AI och det var Anne-Marie Eklund Löwinder som höll detta. Det var mycket bra.
https://youtu.be/tADgS-LVabs?t=5754
Eventet sändes på YouTube så om du vill se hela eventet kan du enkelt göra det.
Jag berättade lite om mina senaste verksamheter inom AI. Jag har ju åkt runt och hållit föredrag om Digital ekonomi & Säkerhet de senaste veckorna. Så innan jag körde de två senaste den här veckan så ställde jag en fråga till ChatGPT, Gemini (Googles AI-verktyg) och Copilot (Microsoft). Frågan var: ”Skriv en artikel om köp med kontanter visavi kort eller swish”.
De svarade väldigt lika, cirka 1,5 A4-sida fick jag av alla verktygen och innehållet skilde inte mycket mellan dem. De redovisade fördelar och nackdelar för resp betalsätt.
Slutligen blev det lite om YouTube också. Jag försökte förklara värdet av att logga in på YouTube vilket jag gör och gör det enkelt för mig att spara intressanta, roliga klipp jag hittar på YouTube.
2024-10-18 Janerik Sundh
10 okt 2024
Den här träffen handlade om underhållning. YouTube och Spotify.
YouTube är det största sociala mediet enligt Svenskarna och Internet 2024. Min f.d. granne som jag hjälper lite då och då med tekniken, hon är 94 år om ett par dagar, hon älskar YouTube. Massor med vacker musik och mycket med natursköna videor. Hon förstår inte sina jämnåriga som inte tittar på YouTube.
Både YouTube och Spotify har Premiumversioner som kostar 119 kr i månaden. För detta slipper du reklam och du får bättre ljudkvalitet. Spotify ger dig också bättre funktionalitet, bättre hantering av spellistor är ett viktigt exempel.
Jag har inte Premiumversionen på YouTube, på Spotify däremot har jag den.
Visade värdet av att logga in på YouTube vilket ger dig möjlighet att spara sådant du vill visa andra eller bara titta själv på då och då. När man klickar på valet Spara som finns under klippet så kan du spara det i mappen Favoriter, men du kan också skapa nya mappar för att enklare hitta det du söker när du sparat mycket.
Jag har ett gmail-konto (e-post alltså) och jag använder Google Kalender, Google Drive och YouTube, alla ägs av Google så jag loggar in med mitt e-postkonto janerik.sundh(a)gmail.com på alla dessa appar/program.
Spotify är mitt favoritprogram precis som Berthel Nordström, av Digidelnätverket utnämnd till Sveriges modernaste pensionär för många år sedan. Han var 92 år då och han använde sin iPhone, iPad och dator mycket frekvent. Han avslutade en intervju med att säga att det bästa med internet det är Spotify. Här finns all världens musik. Jag är helt överens med honom.
På 70-talet köpte jag en stereoanläggning, en förstärkare, en skivspelare, två bandspelare och två stora högtalare. Men jag hade inte så många skivor. Idag har jag min iPhone, Spotity och en bluetooth-högtalare. Den stora fördelen är förstås att jag nu kan spela massor med musik i alla genrer. Enligt min uppfattning har musik aldrig varit så billig som idag.
3 okt 2024
Vi (jag) började förstås att spela lite musik, det var förstås musik från slutet av 60-talet och början av 70-talet. Tie a yellow ribbon round the old oak tree med Dawn, Crocodile Rock med Elton John. Vi blev lite 60/70-tals fixerade tror jag.
Internetbank/Mobilbank
Jag avslutade en studiecirkel ”Digital ekonomi och säkerhet” i måndags. Några uttryckte att de ville ha en fortsättning, en cirkel där vi tittade lite närmare på just internetbank (www.xxxbank.se) och mobilbank (bank-appen i din smartphone). Jag förklarade att det kan jag inte göra, framförallt av integritetsskäl, jag vill inte visa min ekonomi för alla och ingen annans ekonomi kan vi visa heller. Dessutom har några av bankerna (kanske alla idag) förhindrat att man visar deras internetbank eller mobilbank via en projektor eller visar bilden på bildskärm/TV.
Vi kan göra som vi gjorde i cirkeln vi kört, prata allmänt om internetbank och mobilbank. Under cirkeln talade jag om att jag verkligen gillar mobilbanken idag. Får jag en faktura (inte autogiro och inte e-faktura) en vanlig faktura på papper då kan jag i min mobilbank skanna av alla uppgifterna med mobilens kamera – bankgironr och betalningsmottagare, belopp och OCR-nr. Framförallt OCR-nr som ibland är långt, 24 siffror har jag sett någon gång, tycker jag är jobbigt att skriva in själv. Dessutom kan jag flytta pengar från ett konto som jag bestämt i förväg till ett annat konto som jag också bestämt tidigare. Det kan jag göra utan att logga in ens. Ska jag göra en annan överföring mellan mina konton så sätter jag bara fingret på det konto jag ska hämta pengar från, sedan drar jag fingret till det konto dit pengarna ska. När jag lyfter fingret frågar appen ”Hur mycket” då fyller jag i beloppet sedan är det klart.
TV förr och nu
Jag talade om att i Råd & Rön från 2016 fanns en artikel där man skrev ”att titta på TV-tablån när man ska titta på TV idag är gammalmodigt”. Men jag har märkt att många fortfarande tittar på TV-tablån för att se vad de ska titta på för TV-program ikväll. Jag gör det inte.
Min TV är inte ansluten till någon TV-antenn, Parabol eller TV-box av något slag. Den har en strömkabel, det är allt. När jag installerade den så anslöt jag den till min router (dit fibern med bredbandet är anslutet). Routern är inställd på att sända ut bredbandet trådlöst (wifi).
För att jag ska kunna se på TV så måste jag installera de appar jag behöver i TV’n, på samma sätt som jag installerar apparna i min smarta mobil eller surfplatta. SVT play, TV4 play+, Discovery+ och MAX är några exempel på de appar jag installerat i min TV. Vill jag titta på SVT2 så kan jag starta appen SVT play och välja att titta på SVT2. Vill jag se Östers match i Superettan så startar jag Discovery+. Har man Netflix för att titta på filmer så installerar man förstås den appen i TV’n också.
Kunskapsbank hos SeniorNet Sweden
Sedan gjorde jag reklam för Gunilla Brattberg, hon finns hos SeniorNet Kungsholmen i Stockholm. Gunilla är läkare och författare och arbetar idag ideellt med att lära äldre hantera datorer och annan teknik genom SeniorNet Kungsholmen.
På SeniorNet Swedens hemsida www.seniornet.se och menyvalet Kunskapsbank finns en artikel ”Gunilla svarar och förklarar”. När man trycker/klickar på länken för att komma dit får man först logga in med sitt användar-id som är ditt medlemsnr i SeniorNet och ditt lösenord. Har du inte ditt medlemsnummer så sms’a mig så får du det. Kan du inte lösenordet så klicka på Glömt lösenordet så kan du välja ett nytt. I den artikeln, som är lång, finns mycket som åtminstone jag uppskattade. I slutet på artikeln finns många tips runt säkerhet på nätet.
2024-10-03 Janerik Sundh
26 sept 2024
Parkering i Växjö
Först pratade vi lite om parkeringsbekymren i Växjö. Att man om man använder EasyPark-appen måste ändra från paketet EasyPark small, det paket vi alltid haft så länge vi använt EasyPark, till paketet EasyPark lokal Växjö.
Om man inte gör den förändringen så får man betala serviceavgift som är 15% på parkeringsavgiften och minimum 4:95. Många har haft problem att ändra till paketet lokal Växjö. Ännu fler har ingen kännedom om att de ska ändra. Men man kan besöka Biblioteket torsdagar kl 14 – 16, då är SeniorNet där och har enklare support. Dit kan den här förändringen räknas.
Sedan pratade vi lite om SMS-parkering som man kan använda sig av oavsett vilken av de accepterade P-apparna i Växjö man använder. EasyPark och ePark så anger man 3 uppgifter med ett mellanslag mellan varje. Områdeskod Reg.nr Personnr detta sms:ar man till det nummer som står på parkeringsskylten. När man får ett kvitterings-sms så är parkeringen startad. När man hämtar bilen skickar man AVSLUTA till samma nr i ett sms.
OM du glömmer att skicka AVSLUTA, då åker du på parkeringsavgift till klockan 18:00 då det blir gratis parkering. Så jag rekommenderar att du använder P-appen, det är säkrare.
Jag har 3 P-appar och då kan jag parkera överallt i Växjö – EasyPark, Parkster och Aimo Park. EasyPark använder jag på kommunens p-platser, där kan jag också använda apparna Mobill och ePark.
SeniorNet Swedens hemsida – seniornet.se
SeniorNet Sweden rekommenderar Hemfixarna för tekniksupport av alla sorter. Besök gärna Hemfixarna.se och läs om deras priser och vad de kan hjälpa till med.
Om du är medlem i SeniorNet rekommenderar jag att du tittar på sidan Gunilla svarar och förklarar. Detta hittar du under menyvalet Kunskapsbank och så skrollar du en liten bit nedåt. Hon förklarar ganska mycket, det är en lång artikel.
När du klickar på länken ”Gunilla svarar och förklarar” så kommer det upp en inloggningsruta där du får fylla i ditt medlemsnr och lösenordet för att kunna läsa artikeln.
Har du inte koll på vilket medl.nr du har så skicka ett sms eller mail eller kan du ringa så ska jag tala om vad du har för medlemsnr. Kommer du inte ihåg ditt lösenord så klickar du bara på glömt lösenord så löser det sig.
Jag rekommenderar hennes förklaring av tvåfaktorautentisering eller med ett enklare ord Tvåstegsverifiering. Jag använder det överallt där det går. Det innebär att jag fyller i användar-id och lösenord, då kommer det upp en sida som anmodar mig att klicka på en länk för att få en kod som behövs för att komma in. Den koden skickas till min mobil och så skriver jag in den och så fungerar allt. Det är en trygghet, om någon sett mitt användar-id och lösenord så hjälper inte det, hen kommer inte in på sidan. Såvida de inte snott min mobil och kan öppna den, det är inte troligt.
Imorgon den 27 september kommer SeniorNet Sweden att sända via Zoom en föreläsning med Björn Appelgren – Agera säkert på internet. Vi kommer att koppla upp föreläsningen i mötesrum 3 på andra våningen i Studiefrämjandets lokaler i Residenset. Vill du är du välkommen dit men det får bara plats 30 personer. Föreläsningen börjar kl. 10 och är 1,5 timme.
Irene tipsade om en podd som heter OK Boomer. Vi pratade ju om just OK Boomer förra veckan.
Den här podden finns på SVT och länken dit har du här – OK Boomer – alla avsnitt | Sveriges Radio
Det är en serie om generationer och generationskrig. Podden sändes 2022 på torsdag oktober till december. Det är 8 avsnitt på 25 minuter.
2024-09-26 Janerik Sundh
19 sept 2024
Innan vi började så spelade jag musik som släppts 1957, Sail along silv’ry moon, Jailhouse Rock, All Shook Up, Love Letters in the Sand, Great Balls of Fire och 5 låtar till. Thomas gissade 1958. Det var fantastiskt tycker jag.
Sedan började vi med frasen OK Boomer. Blev viralt när en 25-årig parlamentsledamot stod i talarstolen och höll ett anförande om koldioxidutsläppen. Hon talade om hur den äldre generationen lämnat över ansvaret för miljön till hennes jämnåriga. Efter 40 sekunder blev hon avbruten av en ledamot som hånade henne för sin unga ålder. ”OK boomer” svarade hon och fortsatte sitt anförande. Uttrycket Boomer syftade på Baby boomer-generationen, födda efter andra världskriget 1946 – 1964. Människorna då hade framtidstro och det var tillväxt i stora delar av världen. Det är en annan värld idag. Det här hämtade jag ur ICA-kuriren och där fanns 15 påståenden som stämde in på boomers, typ skriver sms med ett finger, tittar i TV-tablån vad det är på TV ikväll.
Sedan pratade vi om Swish. Jag har valt att få detaljer när någon swishar till mig. Exempelvis ”Bengt har betalat 100 kr, pizza” istället för ”Du har fått en inbetalning”. Detta medgivande att få detaljer får man bekräfta var 180:e dag. Beloppsgräns har jag ändrat till 7 000 kr per rullande 7 dagar, man kan också lägga in en tillfällig beloppsgräns på ett högt belopp, den gäller till kl. 23:59 samma dag. Vi tittade också på hur man lägger till Favoriter, Swish-nummer och namn på personer eller företag man ofta swishar till. Det gör man under Profil i Swish-appen. QR-koder tittade vi också på, när någon ska swisha till dig kan du öppna din Swish-app, trycka på Skanna och där finns två val, dels kan du själv skanna en QR-kod det andra valet är att du själv visar en QR-kod som andra kan skanna och då får de ditt swish-nummer (mobilnummer) direkt och bara fyller i belopp och ev. text.
Mobilt BankID. På en del smarta mobiler kan man lägga in ansiktsigenkänning, Face ID, som legitimeringsmetod istället för PIN-kod eller fingeravtryck. Använder du fingeravtryck kan du lägga in 2 stycken, till exempel både pekfingret och tummen, sedan kan du använda vilket som helst av dem. Själv tycker jag att ansiktsigenkänning är fantastisk enkelt och bekvämt, dessutom mycket säkert. Vi tittade också under valet Inställning i appen Mobilt BankID.
Poängterade det allra viktigaste, logga aldrig in med mobilt BankID på någons uppmaning. Om du själv ringer upp och blir ombedd att legitimera dig då är det ok.
Men tänk på det här: Många har fått sms från något känt företag där de tackar för ditt köp och har du några frågor så ring oss gärna och så står det ett telefonnr i sms’et. Men du har inte gjort något köp, RING INTE telefonnummer som står i sms’et, tag själv reda på telefonnumret till företaget. Det telefonnummer som de skrev i sms’et det ledde till bedragare som bad dig logga in med BankID.
AI – Artificiell intelligens. Det finns flera verktyg, ChatGPT, Microsoft har Copilot och Google har Gemini. Själv använder jag idag ofta Copilot istället för att googla och jag har haft stor nytta av detta. Eftersom jag prenumererar på Windows 365 (Microsoft Word, Excel, PowerPoint mm) så koster det inget för mig att använda Copilot, annars tror jag det finns en begränsning hur många frågor du kan ställa till Copilot utan att betala. Testa de här verktygen. Gunnel berättade hur hon fick hjälp av Copilot när hennes Swish inte fungerade, hon fick instruktioner hur hon skulle göra 1, 2, 3, 4 och sedan fungerade det. Samma sak när mitt FaceID inte fungerade i mobilt BankID, Copilot talade om hur jag skulle göra och sedan fungerade det.
E-handel
Handlar väl mer om bekvämlighet än pris idag, åtminstone upplever jag det så. Härom veckan handlade jag en nagelfil på nätet, hos Åhléns. Normalt brukar jag betala direkt när jag handlar i kända butiker på nätet, men den här gången valde jag att betala via Klarna faktura. Det finns så vitt jag förstår en del fördelar med detta. Jag betalar inte förrän jag fått varan, butiken får inga uppgifter om mitt bankkort, de uppgifterna har bara Klarna. Jag tycker det fungerar bra.
Biljetter vid köp på nätet
Jag köper ganska ofta biobiljetter, konsertbiljetter och ibland biljetter till idrottsevenemang på nätet. Har lagt märke till en sak, när vi går på evenemang på Konserthuset så har nästan alla sina biljetter utskrivna på papper. I Filmstaden däremot tror jag aldrig jag sett en utskriven biljett, alla visar biljetten i mobilen. Vad beror det på? Jag gissar att det delvis handlar om ålder på besökarna men kanske också på appens funktionalitet. Min uppfattning är att Filmstadens app är den bästa jag sett när det gäller försäljning av biljetter, den är enkel och lätt att hantera. Se’n ska jag väl nämna att senast jag var på Konserthuset så jag en förändring, det var fler än tidigare som hade biljetten i mobilen.
Skanning i butiker
När vi var på IKEA för ett par veckor sedan så hade de infört ett ännu smartare sätt att skanna sina varor själv. Tidigare gick man i en särskild kassa där man startade betalterminalen och där fanns en skanner som man använde för att skanna alla sina varor för att till slut betala.
Nu kan man skanna med sin IKEA-app i sin egen mobil. När man kommer till kassan så väljer man i appen att betala och då kommer det fram en QR-kod som man visar betalterminalen och då finns alla varorna med och det är bara att betala. Enklare och betydligt snabbare hantering.
Nu såg jag en annons från Willys att de infört samma system i sin butik. Har inte testat den ännu men ska göra det snart.
2024-09-21 Janerik Sundh
12 sept 2024
Parkering
P-appen EasyPark det paket vi haft hittills heter EasyPark small. Idag innebär det att om man har det paketet så tillkommer på varje parkering en serviceavgift på 15%, minst 4:95. Men parkerar jag i Växjö så betalar kommunen EasyPark för att vi ska slippa deras serviceavgift.
Vill du slippa serviceavgiften så ska du byta paket till EasyPark Lokal Växjö. När du gjort det betalar du parkeringsavgiften och inget mer. Men det här paketet gäller bara när du parkerar i Växjö kommuns parkeringsplatser. Om du ska parkera på annan ort så måste du ändra till EasyPark small.
Det här har varit lite omständligt och många har varit irriterade på EasyPark. Jag tror att det kommer att fungera enkelt och smidigt inom kort.
När du varit utanför Växjö och parkerat med appen och paketet EasyPark small och sedan kommer tillbaka till Växjö, då får du göra om proceduren och installera paketet EasyPark Lokal Växjö.
Generellt angående parkering i Växjö.
Kommunens parkeringsplatser: Apparna EasyPark, Mobill och e-Park fungerar här.
I11-området och i P-huset i Affärshuset Tegnér gäller appen Parkster och ingen annan.
Vattentorget, parkeringen söder om Teatern, flera P-platser kring Universitetet här gäller endast appen Aimo Park.
Jag använder 3 P-appar, EasyPark, Parkster och Aimo. Har klarat mig i alla städer jag besökt med de här apparna.
Att tänka på när man får nytt bankkort
Senast när jag fick ett nytt bankkort fick jag meddelande från flera app-ägare att jag måste uppdatera mina kortuppgifter. Spotify ändrades från Premium till gratis-versionen med reklam och sämre ljudkvalitet bland annat. Netflix fungerade inte alls. Det var flera appar/program på nätet som inte fungerade.
Så, när du får ett nytt bankkort så måste du logga in på de apparna som tar betalt via ditt bankkort och på varje app uppdatera dvs skiva in det nya kortnumret, giltighetstiden och koden på baksidan av kortet som heter cvc eller cvv. Glömmer du det så får du förstås påminnelse när betalningen inte fungerar.
Webbläsare eller sökmotor
Webbläsare är program du startar i din dator för att kunna surfa och googla på internet. De vanligaste webbläsarna är: Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox och Safari, det finns många fler. Det finns också webbläsare som är kända för att inte spåra dig alls. Tor Browser, de använder Tor-nätverket för at anonymisera din internettrafik genom att dirigera den genom flera servrar.
Ett annat alternativ är Brave som har inbyggda funktioner för att blockera annonser och spårare. DuckDuckGo erbjuder också en webbläsare som fokuserar på integritet och säkerhet utan att spåra din aktivitet.
AI, Artificiell Intelligens
I smålandsnytt igår kl. 22 visades ett inslag som handlade om avatarer på avlidna personer som kunde skapas av AI. Den här länken leder till det inslaget – om det finns kvar.
https://www.svtplay.se/video/eYqwQwY/lokala-nyheter-smaland/ikvall-22-00?video=visa&position=247
AI är verkligen på tapeten nu men AI har ju funnits i mer än 20 år. Exempel ser jag när jag spelar musik på Spotify, jag får förslag på musik att lyssna på som de (AI på Spotify) tror att jag tycker om. De föreslår musik som liknar den jag lyssnar mest på och det fungerar!
Netflix föreslår filmer som de (AI alltså, ingen människa) tror att jag gillar. Här fungerar det ingen vidare, åtminstone inte på mig.
Bästa nyttan av AI är kanske sjukvården, med hjälp av AI har diagnosen av patienter med cancer förbättrats enormt de senaste åren.
Men jag använder sällan sökmotorer längre, tidigare när jag letade efter något så använde jag sökmotorn Google.com alt. Google.se vilken jag ansåg var den i särklass bästa sökmotorn. Idag använder jag oftast Copilot som är Microsofts AI-verktyg. Jag har Microsoft Edge som min webbläsare så jag har en ikon i övre högra hörnet som när jag klicka på den kommer till Copilot. Men oavsett vilken webbläsare du använder kan du skriva eller söka efter Copilot. I din mobil laddar du ned appen Copilot.
Förra veckan, hade jag problem med Face ID i min iPhone, det fungerade inte, utan jag fick slå min kod i exempelvis BankID när jag använde det. Normalt så behövde jag bara rikta min iPhone mot mitt ansikte så blev jag inloggad. I Copilot skrev jag:
mitt bankID har ändrats till lösenord istället för Face-id på grund av att kameran inte fungerade. Hur får jag tillbaka face-id på mitt BankID när kameran nu är lagad. BankID frågar fortfarande efter lösenordet.
Så här blev svaret från Copilot:
1. Öppna BankID-appen:
Starta BankID-appen på din iPhone.
2. Gå till inställningar:
Klicka på menyn eller inställningsikonen (ofta ett kugghjul i appen.
3. Aktivera Face ID:
Leta efter alternativet för att aktivera Face ID. Det kan stå något i stil med ”Använd Face ID” eller ”Aktivera biometrisk inloggning”. Följ anvisningarna för att aktivera Face ID igen. Du kan behöva ange ditt lösenord en sista gång för att bekräfta ändringen.
4. Testa Face ID:
När du aktiverat Face ID, stäng appen och öppna den igen för att se om Face ID fungerar som det ska.
Jag tycker att AI-verktyget Copilot är suveränt.
Google Lens
Jag har inte använt den här funktionen tidigare, men hörde berättas om den när jag besökte vårt IT-kafé i onsdags på Residenset.
VEAB och Effekttariff
Jag pratade ju lite om detta senast men jag vände mig till VEAB och frågade igår och fick ett svar som var lite tydligare.
Enligt Energimarknadsinspektionens föreskrift ska samtliga kunder ha effekttariff senast 1/1 2027.
Samtliga villakunder i Växjö har effektabonnemang sedan 1/1 2024.
Lägenhetskunder har ännu inte någon effekttariff men kommer att få det. Syftet med detta är att få bort topparna i elförbrukningen, inte att minska elförbrukningen. På så sätt undvika att vi drabbas av effektbrist och nödgas stänga av elen i vissa områden för att den ska räcka. Effekten mäts mellan kl. 07 och 20 på vardagar, den mäts inte på lördagar och söndagar. Genomsnittet av de tre timmarna med högst förbrukning av kw under månaden blir effektavgiften du får betala. Om genomsnittet blir 1 kw, vilket var vad som drabbade en villaägare som var på föreläsningen av VEAB förra veckan, blev kostnaden för den 51:50. Hade genomsnittet varit 6 kw vilket det skulle bli om man använder en bastu varje vecka på vardagar mellan kl. 7 och 20. Det hade kostat 6 * 51:50 = 309 kr.
5 sept 2024
Huvudtema var parkeringar i Växjö.
Vid den offentliga upphandling som genomfördes tidigare i år uppfyllde inte Parkster villkoren så de åkte ut och kommunen tog in två nya parkeringsappar – Mobill och ePark. Jag gick inte igenom de nya apparna.
I måndags den 2 september infördes en förändring i parkeringsappen EasyPark. Kan nämna att före omförhandlingen av p-apparna så använde 56 % EasyPark och resten använde Parkster. Förändringen som EasyPark genomförde var att om jag fortsatte att använda min app som har och hela tiden haft betalmetoden EasyPark small, då skulle jag åka på att betala serviceavgift utöver parkeringsavgiften. Serviceavgiften är 15% på p-avgiften, minimum 4:95. Det kan jag slippa genom att ändra betalmetod från EasyPark small till Lokal Växjö.
Kan ändras antingen i appen, 3 vågräta streck upptill till höger. Det går också att ändra på www.easypark.com, jag tar fram den sidan på internet i min iPhone i webbläsaren Safari som iPhone använder. Tycker detta fungerar enklare. Testa får du se vilket du tycker är enklast.
När du lämnar Växjö och kanske åker till Tingsryd. När du ska parkera där så känner EasyPark av att du inte är i Växjö längre och du kan trycka på en knapp på skärmen för att återgår till EasyPark small. Då får du serviceavgift när du parkerar. När du kommer tillbaka till Växjö får du göra som tidgare ändra till Lokal Växjö. Lite besvärligare än tidigare men jag tror det går enkelt efter ett tag.
Sedan berättade jag om mitt STORA problem häromdagen när jag tappat min iPhone på marken vid parkeringen vid Willys på Teleborgsvägen. Har ju tappat den förr utan några problem. När jag lite senare skulle betala ett köp på Bambu Kök som är en vagn på Willys parkering så fungerade inte Face ID, jag blir legitimerad genom att kameran tittar på mitt ansikte vilket enligt polis och säkerhetskunniga är lite säkrare än att blippa kortet vilket i och för sig också är säkert. Eftersom Face ID inte fungerade fick jag slå min kod! Usch va besvärligt…
När jag kom hem började jag kolla kameran på framsidan (den som är riktad mot mig) och den verkade fungera. Ringde Apple Care, det är Apple support. Vilken service, helt gratis trots att min iPhone är 5-6 år gammal. En hjälpsam och vänlig kille styrde mig så vi kollade allt. Till slut tyckte han att vi skulle ta bort funktionen Face ID i Inställningar och lägga dit den på nytt. Vi tog bort den men det var omöjligt att lägga till den igen, jag ombads av mobilen att rikta kameran mot mitt ansikte. Höj kameran – Sänk kameran sa mobilen, den hittade inte ansiktet. Nu sa supportkillen att jag skulle kolla kameraobjektivet på mobilen, det såg okej ut men jag torkade av med en tygbit. Tittade lite närmare på objektivet och så att det var lite kladdigt. Tvättade det med glasögontvätt och jag fick gno rätt ordentligt.
Började om att installera Face ID och nu gick det lätt som en plätt.
Allt fungerade utom mobilt BankID som används rätt ofta när man ska legitimera sig. Supportkillen trodde att jag skulle behöva avinstallera appen Mobilt BankID och installera om den.
Ringde upp min banks support och de trodde också att jag skulle behöva installera om appen Mobilt BankID.
Det är ju en ganska omständlig procedur så jag kollade med AI (Copilot) först.
Jippie! Här kom instruktionen: 1. Öppna BankID-appen 2.Gå till inställningar (kugghjulsikonen) 3 Välj Inställningar för Face ID 4 Aktivera Face ID
Allt fungerade klockrent även Mobilt BankID efter detta.
Har du inte testat AI så gör det. Hämta exempelvis appen Copilot.
2024-09-05 Janerik Sundh
Vårterminen 2024
18 april 2024
Nästa vecka är jag i Stockholm, veckan efter den 2/5 har kommunen hyrt lokalen, veckan efter 9/5 är det Kristi Himmelfärdsdag. Så ska vi ha en sista träff vårterminen så blir det den 16/5. Det blev det inte eftersom jag led av en envis förkylning.
Ingrid Johansson undrade hur man streamar film, jag minns inte om jag gav henne svar på den frågan.
Förra veckan ville Leif ha lite repetition på P-apparna, det fick han. Sedan ville han bli lite säkrare på att köpa biobiljetter och biljetter till Öster- och Lakers-matcherna. Sedan hade han lite tips på bra YouTube-klipp.
Hans Fäldt hade läst om AI-genererade bilder på nätet och hade tips på en sida som kunde hjälpa till att avslöja när AI skapat bilden.
Microsoft Store ville Hans också veta lite mer om. Har ni använt MS Store? Jag har hämtat några appar till min dator där. Jag har köpt några filmer där också.
11 april 2024
Förra veckan var jag på ett möte om SeniorNets framtid.
Jag skulle gärna ta emot lite synpunkter från er om detta också.
Fakta är att vi hade fulltecknade kurser före pandemin, så fort vi släppte
våra kurser så tog det en till två veckor sedan vad de fulltecknade. Efter
pandemin är det inte så. Min kurs om ekonomi, parkeringar, länstrafiken,
TV-streaming, e-handel och underhållning lockade 5 personer! Höst-
terminen lockade samma kurs 12 personer. Min kurs om att lära ut hur
ni gratis kan köra videokurser hos Aktiv.se lockade 1 person nu vilket
alltså inte blev någon kurs. Höstterminen var det 5 personer.
Det som lockar deltagare är våra föreläsningar, det blir över 100 personer
varje gång. Något undantag.
Mobilkaféet på Trädgårdslandet var 3:e vecka drar 15-20 personer varje
gång. Mobilkaféet på Residentet drar 5-10 personer. Varför?
Leif tipsade om en mängd saker han behöver repetition på.
Parkeringsapparna har han inte använt på länge. Behöver bli säkrare
på att köpa biljetter till Filmstaden, Öster-matcher Lakers-matcher.
Leif är ofta på YouTube och har en del trevliga tips att förmedla därifrån.
Iréne tyckte precis som jag att inte Seniorsurfarna gav speciellt mycket.
Däremot hade hon sett Generation AI på SVT Play och fastnat ordentligt.
Det gjorde jag också, så vi tar en del om första avsnittet.
21 mars 2024
Idag handlade det framförallt om gårdagens Uppdrag Granskning.
Vi konstaterade att ingen går säker, det är inget fel på tekniken men
”busarna” är duktiga på att stressa och manipulera sina offer.
Det finns ingen möjlighet att ett företag kan koppla dig till din banks
säkerhetsavdelning. Det finns inte på kartan!
Lägg på luren om direkt utan att säga någonting om någon säger att
de kan koppla dig till din banks säkerhetsavdelning.
2024-03-21 Janerik Sundh
14 mars 2024
Fick en fråga från Kerstin Salkeld och det gav mig idén att den här torsdagen ska vi snacka om kommunikation. Tänk vad det har förändrats under vår livstid, jag gillar ju så’na tankar. När jag var i tonåren så fanns det några sätt att kommunicera. Träffas och prata med varandra, det fungerar ju fortfarande och är väl det bästa sättet. Sedan kunde man ringa, men då fick man ringa efter arbetets eller skolans slut och innan kompisen gått ut för det fanns inga mobila telefoner. Slutligen kunde man skriva ett brev, sätta på frimärke och lägga i brevlådan – gårdagens mail.
Vad har vi för möjligheter idag att meddela oss med varandra?
2024-03-13 Janerik Sundh
7 mars 2024
Vi började med lite aktuella datum för olika evenemang.
Den 13 mars är det Källkritikens dag. Den dagen har Internetstiftelsen en föreläsning som alla kan se, den sänds via YouTube. Här på Internetstiftelsen hemsida kan du anmäla dig. Du får då i god tid före föreläsningen en länk mailad till dig som leder till sändningen.
SeniorNet Växjö har årsmöte den 21 mars kl. 14:00, i Pensionärernas hus som ligger på Bergövägen 1 A, det är alltså Hovs Park.
Dagen efter, fredagen den 22 mars kl. 14:00 blir det en föreläsning av statsrådet Anna Tenje som berättar om regeringens arbete för att motverka bedrägeri mot äldre och om möjligheterna med välfärdsteknik. Anmäl dig till föreläsningen på vår hemsida. Det finns bara 150 platser, så anmäl dig direkt om du är intresserad.
Vi återuppväckte ett trevligt minne, för några år sedan spelade vi alltid det här youtube-klippet med härlig musik och dans, i bakgrunden såg vi Eiffeltornet, minns ni.
Sedan gick jag igenom delar av den utbildning jag deltog i förra torsdagen, som handlade om sidan www.1177.se. Här är en länk till ett pdf-dokument med de bilder vi fick se – klicka på den här länken. 1177_240229_utbildning
Det viktigaste upplevde jag var den ny ingångssidan https://kronoberg.direkt.1177.se/
Den här sidan fungerar bara på Regionens vårdcentraler, inte på privata vårdcentraler alltså.
2024-03-10 Janerik Sundh
22 februari 2024
När jag körde hit hörde jag på radion en ung kvinna som hostat i 1,5 månad. De intervjuade vår smittskyddsläkare och han bekräftade att det var rätt många typer av influensa just nu. Covid minskade men influensa ökade. Det var i alla fall skönt att höra att jag inte var ensam om den här långvariga hostan.
Sedan pratade vi lite om läkaren Anders Hansens ny serie i SVT som handlar om personlighet. Vi var ganska många som sett första programmet i serien där vi bl a fick träffa två japanska enäggstvillingar som adopterats till två helt skilda, både geografiskt och personligt, familjer. Så träffas de nu i vuxen ålder och de är så lika till personlighet så det är förbluffande. I DUO-appen finns också ett personlighetstest du kan köra på dig själv. TV-programmet rekommenderas av oss som såg det. Din personlighet | SVT Play Programmet började i tisdags och fortsätter på tisdagar kl 20:00.
Alla TV-kanaler du har på din TV kan du också se i din smarta mobil, surfplatta eller dator! Har du en Smart-TV som du kopplat upp till din router, på samma sätt som kopplat upp din mobil, så kan du också se kanalerna i TV’n utan någon antenn. Alla (åtminstone alla jag har) sänder förutom via antenn, parabol eller box även på internet. Min TV i köket har bara ström, det är enda sladden som går in i TV’n och ändå kan jag se alla kanaler vi har, därför att den TV’n är uppkopplad via mitt wi-fi mot internet.
Jag berättade om en resa som jag nu har bokat med Snälltåget. Växjö till Stockholm den 24/4 och Stockholm till Växjö den 26/4. Uppresan kostade 490 kr och hemresan 1300 kr för 2 pensionärer och 1 vuxen. Snälltåget är billigaste sättet att resa till Stockholm. Ska jag till Malmö är Snälltåget också billigast men bara 6 kr jämfört med appen Länstrafiken Kronoberg som har betydligt fler avgångar.
Mobilt bankID har höjt säkerheten och kommer att höja den ytterligare längre fram. Det som redan är infört är att när du ska förlänga ditt mobila bankID nästa gång då måste du även ha antingen ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Körkort duger inte därför att det krävs att du (din mobil) kan skanna av ett chip som finns på pass och nationella id-kort.
Hämta appen som heter Bing: Chat with AI & GPT-4. När ni öppnar den klickar/trycker ni på Copilot längst ned i mitten. Sedan kan ni skriva vilken fråga ni vill längst ned på skärmen. Skriv t ex Beskriv utförligt Gunnar Myrdal. Det blir ett långt svar och du får reda på mycket på en enda fråga.
Jag tycker ni ska testa detta för det finns en risk/möjlighet att detta kommer att påverka oss mycket framöver.
Vi tittade också på Spotify. Jag visade bland annat att ABBA har 30 910 663 lyssningar i månaden! Beatles har 34 450 153 och Elvis har 20 321 199, mer än 10 000 000 lyssningar färre än ABBA.
Slutligen berättade jag om Pluto TV, det är Viaplays gratiskanal, här finns den riktigt bra TV-serien ”Foyle’s War” som handlar om DCS Christopher Foyle, chef vid polisen i Hastings på Englands sydkust under och strax efter andra världskriget. I datorn googlar du på Pluto TV sedan söker du bara upp Foyle’s War så kan du spela upp avsnitten. I surfplattan eller mobilen hämtar du appen Pluto TV – TV, filmer & serier.
Nästa vecka är jag på utbildning hos regionen, vi ska få lära oss mer om 1177.se. Så veckan efter det blir det säkert en del om 1177.se.
2024-02-22 Janerik Sundh
15 februari 2024
Visade först en sida om den kinesiska almanackan som jag hittade av en tillfällighet.
Den kinesiska almanackan är fylld av livserfarenhet och visdom. Där finns magi och horoskop.
Årsdjur. Apan, Draken, Geten, Grisen, Hunden, Hästen, Kaninen, Ormen, Oxen, Råttan, Tigern, Tuppen.
Själv är jag född 1945 och det innebär att jag föddes i Tuppens år.
Rikta mobilens eller surfplattans kamera mot QR-koden här till höger så kommer du till sidan jag hittade.
Om du är i datorn så är det förstås enklare om du klickar på den här länken – https://www.historiskaresor.se/kinesiska-almanackan/om-kinesiska-almanackan/
Här kan du se vilket årsdjur du är född i och vad det betyder. Du ser också vilket element som dominerar det året.
Sedan hade en rätt lång diskussion om integritet. Sverige har under många år varit ett öppet samhälle och det fungerade bra – ett tag. Idag är det naivt att det är så lätt att ta reda på t ex personnummer, telefonnummer, adress och hur mycket du tjänar och vilken förmögenhet du har. Det gör det lätt för brottslingar att ta reda på var det finns möjlighet att lura till sig pengar. När jag jobbade i Swedbank i början på 2000-talet fick vi en ny VD, Michael Wulf. Eftersom jag jobbade som säkerhetschef i Växjö så kollade jag hur mycket jag kunde får reda på om honom på nätet. Jag hittade hans personnummer, hans mobilnummer, hans adress och när jag skrev in hans adress i appen Google Maps så kunde jag se precis hur det såg ut där han bodde. QR-koden till höger här (den blå) och den här länken – https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VP03kl/sa-doljer-du-dina-uppgifter-pa-natet-steg-for-steg
leder till en sida i Aftonbladet.se. Här berättar Måns Jonasson på Internetstiftelsen hur man kan begränsa hur mycket andra kan se om dig på nätet. Eftersom det är bakom en betalvägg så kan bara de som betalar se innehållet. Därför skriver jag om innehållet här nedan.
Kontakta din teleoperatör och be om hemligt nummer. Då blir ditt mobilnummer osynligt på nätet. Men har du haft numret länge kan det ta lång tid innan det ”slår igenom” överallt.
Gå in på följande sidor och logga in med mobilt bank-id så kan du ta bort adress och telefonnr:
Eniro – https://uppdatera.eniro.se/person.
Hitta.se – https://www.hitta.se/kontakta-oss/ta-bort-kontaktsida.
Mrkoll.se – https://mrkoll.se/om/andra-uppgifter/. Ditt telefonnr döljs direkt. Din adress döljs i 30 dagar, sedan för du gör om det.
Merinfo.se – https://redigera.merinfo.se/.
På följande sidor döljs uppgifterna för alla utom de som är inloggade (medlemmar) här. Jag kan alltså se uppgifterna fortfarande.
Birthday.se – https://www.birthday.se/personuppgifter då blir du borttagen men inte för inloggade medlemmar.
Ratsit.se – https://www.ratsit.se/kontakt De skickar en blankett till dig som du får fylla i och skicka tillbaka. Dina uppgifter tas bort, men inte för inloggade medlemmar.
Få varning om någon vill skriva hemma hos dig
Logga in på adressandring.se med ditt bank-id och aktivera Adresslåset gratis. Då får du en varning via sms eller e-post om någon försöker skriva sig på din adress.
Hindra andra från att ändra din adress. Logga in på Skatteverket.se med BankID. Här kan du lägga in en spärr så att du måste logga in med BankID om du vill ändra din folkbokföringsadress. Annars räcker det att någon fyller i en blankett och skickar in.
Efter det här rått omfattande stycket pratade vi om e-handel framförallt om Länstrafiken Kronobergs app som du kan använda för resor med buss och tåg. Är du 80 år åker du gratis inom länet, men får betala för resan utanför länet. Det är bara Snälltåget som har billigare resor än de som finns i den appen. Men är du 80 år så är appen billigast t ex för resa till Malmö.
Slutligen blev det lite diskussion om P-appar. Här på parkeringen utanför Tallgården finns två p-platser där du kan stå från 9:30 till 12:00 utan att få böter, de är längst ned (längst öster ut på parkeringen). Där får du betala som jag från 9 till 12 med EasyPark eller Parkster. Alla övriga platser på planen får du stå max 2 timmar, sedan måste du flytta bilen.
Utmed gatan, Hjalmar Petris väg, kan du däremot stå gratis ett helt dygn. Om det finns någon plats förstås.
2024-02-15 Janerik Sundh
8 februari 2024
Den 29 februari ska jag på utbildning på 1177.se så då blir det inget Internetkafé Tallgården
Följande torsdag den 7 mars så berättar jag vad jag lärt mig om 1177.se
Snabb repetition av det viktigaste från föreläsningen och vår träff förra veckan
Så här agerar jag och jag tycker detta är säkert och bekvämt.
Kontanter. Hemma – Ja, i fickan – Nej
Bankkortet knutet till ett konto med max. 3 000 kr
Apple Pay, Google Pay dvs kortet i mobilen, du blippar med mobilen i st f med kortet. Bekvämt
Swish är mycket bekvämt, den bästa uppfinningen på senare tid
Internetbank eller mobilbank (mobilbank=appen). Prova på appen, jag gillar den
Spärra bankkortet mot internetköp och automatuttag. Den enklaste och bästa försäkringen mot kortbedrägerier
SMS till polisen vid sms-bedrägerier
Har du blivit utsatt för ett försök till sms-bedrägeri – sms till 7726 räcker
Har du blivit utsatt för ett sms-bedrägeri – sms till 7726 OCH telefon till 114 14 eller besök på polisstation för att anmäla bedrägeriet
Läs mer på polisen.se här nedan:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/polisanmalan/bedrageri/bedragerier/natfiske-phishing/
https://polisen.se/utsatt-for-brott/polisanmalan/polisanmalan-allt-du-behover-veta/
TV förr och nu
I januari 2016 skrev Råd & Rön: Att bänka sig framför TV’n ett visst klockslag håller på att bli föråldrat. Det var 8 år sedan!
Du kan idag titta på det TV-program du vill se när det passar dig istället för på en viss tid.
Idag finns alla (tror jag) TV-kanaler även på internet. Alla jag tittar på finns där, det vet jag.
”Min TV” (det är den lite mindre som finns i köket), den har strömansluten, ingen box, ingen antennsladd, ingen Chromecast eller Apple-TV, bara en strömsladd. Men den är trådlöst ansluten till mitt wi-fi (min router). Det kan man ställa in i Inställningar.
Sedan har jag hämtat apparna jag behöver i TV’n och installerat dem. SVT play finns säkert på plats redan, den är ju gratis. När jag trycker på Home-tangenten på min fjärrkontroll till TV’n då kommer en meny upp längst ned i TV-rutan. Här hittar jag en app som heter APPS så jag trycker på den och hittar bl a de apparna jag behöver. För mig är det TV4 play+, Discovery+, Allente och Pluto TV. När jag installerar de appar som jag måste betala för då får jag legitimera mig så leverantören vet att jag betalar.
Vi slutatade idag med lite om Bodil Jönsson (professor emerita)
Hon har skrivit en ny bok, ”Så fint att kunskap finns!” Klicka gärna på länken här så kan ni lyssna på henne när hon presenterar boken.
2024-02-08 Janerik Sundh
1 februari 2024
Jag visade bildspelet Tomas Lennartsson Swedbank använde på föreläsningen i tisdags. Meningen var att de skulle bli en kortfattad version, det blev tvärt om. Klicka på länken så får du upp bildspelet i pdf-format, dvs alla kan läsa det men videofilmerna som fanns i bildspelet kan du inte se här, men bilder och all text ser du. Bildspel Svårlurad – 3 okt 2023_Final
Vi uppehöll oss en del vid vissa funktioner som fanns i Swedbanks mobilbank (appen inte www.swedbank.se i datorn).
Swedbank och en del av de andra bankerna spärrar alla bankkort mot internetköp sedan några dagar tillbaka. Nordea har gjort så i flera år. Ska du handla på internet så måste du först gå in på mobilbanken, klicka på kort på menyn (3 vågräta streck), klicka på ditt bankkort. Under Hantera kort hittar du valet Kortinställningar, klicka där. I den bilden kan du välja Internetköp Av eller På. Är inställningen Av så går det inte att handla på internet, däremot fungerar kortet precis som vanligt i butiker. Jag har också satt inställningen Av på Automatuttag. Ska jag ta ut pengar i en automat så måste jag först gå in här och ändra inställningen till På.
Här hittar du Swedbanks information på sin hemsida om detta, jag var inte riktigt rätt ute idag. Läs här.
Snabbsaldo, som finns på första sidan när du startar Swedbank-appen i mobilen är jag förtjust i. I inställningar i appen har jag aktiverat snabbsaldo och valt vilket konto jag vill ska visas när jag trycker på Snabbsaldo och även valt vilket konto pengar ska hämtas ifrån när jag väljer att fylla på med ett belopp på det kontot som visas.
Det betyder att när jag handlar i någon butik och pengarna på kontot inte räcker då kan jag väldigt fort fylla på, utan att logga in på min bank. Man kan fylla på max 2 000 kr här. Vill jag fylla på med mer pengar då måste jag logga in och göra överföringen där.
Är det något annat ni undrar över så ta upp det nästa torsdag.
Sedan berättade Gunnel om att man kunde sms:a till Polisen om man blivit utsatt för ett bedrägeri. Vi tar upp det nästa vecka igen, jag behöver kolla det med polisen.
Hans hade upptäckt ett mailkonto @msn.se. Det är alltså ett Microsoft mail, precis som hotmail, live och outlook. Men det finns en sida msn.com. Kolla den får ni se.
Tack för den här gången, det var trevligt att träffas igen tycker jag.
Växjö 2024-02-01