IT-kafé

Vi har två IT-kaféer, klicka här för att komma direkt till Internetkafé Tallgården


Mobilkafé för både Apple och Android

Vårterminen 2024 startar onsdagen den 31 januari kl. 09:30 i Studiefrämjandets lokaler i Residenset!

Under vårterminen 2024 kommer Mobilkaféet omväxlande vara på Residenset, Studiefrämjandets lokaler, mötesrum 3 på andra våningen. Dessutom kommer vi vid vissa tillfällen vara på Trädgårdslandet på Teleborgsvägen vid Willys.

Alla träffarna är på onsdagar på förmiddagarna.
På Residenset är tiden 9:30 – 12:00
På Trädgårdslandet är tiden 10:00 – 12:30

Residenset
31/1 Hur man skapar, byter och skyddar sitt lösenord
7/2 Bo Skandevall medverkar och informerar om säkerhet och för- respektive nackdelar med näthandel

Trädgårdslandet
14/2 Tema: Appar

Residenset
21/2 och 28/2 Tema: Kamera. Inställningsmöjligheter i kamera-appen för att ta bra bilder, verktyg för enklare redigering, sortera och spara bilder

Trädgårdslandet
6/3 Tema: Öppet för förslag

Residenset
13/3 Vad är viktigt att tänka på inför inköp av ny telefon eller surfplatta
20/3 Janerik Sundh medverkar och informerar om ekonomi-appar, Bank-id och säkerhet

Trädgårdslandet
27/3 Tema: Öppet för förslag

Residenset
3/4 och 10/4 Tema: Återkommer med innehåll

Trädgårdslandet
17/4 Tema: Öppet för förslag

Residenset
24/4 Vi planerar för ett besök på SOS Alarm, Fagrabäcksvägen 7, Växjö

Kafévärdar: Agneta Johansson, Lena Tidblom och Jan Stenberg

2024-01-29 Janerik Sundh


Internetkafé Tallgården

Internetkafé Tallgården, infälld kafévärden

SeniorNet är kafevärd men kaféet drivs av Mötesplats Tallgården (Växjö kommun, Växjöbostäder och Hyresgästföreningen).

Vårterminen 2024 startade torsdagen den 1 februari kl. 09:30!

Vi har inget fast program utan deltagarna eller kafévärden tar upp det som är aktuellt inom IT-området. Handlar inte om utrustningen utan alla kan ha med sig det de vill, mobil, surfplatta eller dator. Fika köper du själv i Tallgårdens kafé.

Kafévärd är Janerik Sundh

Tid: Torsdagar kl. 09:30 till ca 11:30, fikapaus ca 10:30
Plats: Mötesplats Tallgården, Hjalmar Petris väg 4, se på karta

Här nedan följer sammanfattningar av vad vi diskuterade respektive träff.


Den 29 februari är det ingen träff. Jag är på utbildning om 1177.se hos regionen. Så nästa träff är den 7/4 och då kommer det säkert att handla en del om sidan 1177.se.


22 februari 2024
När jag körde hit hörde jag på radion en ung kvinna som hostat i 1,5 månad. De intervjuade vår smittskyddsläkare och han bekräftade att det var rätt många typer av influensa just nu. Covid minskade men influensa ökade. Det var i alla fall skönt att höra att jag inte var ensam om den här långvariga hostan.

Sedan pratade vi lite om läkaren Anders Hansens ny serie i SVT som handlar om personlighet. Vi var ganska många som sett första programmet i serien där vi bl a fick träffa två japanska enäggstvillingar som adopterats till två helt skilda, både geografiskt och personligt, familjer. Så träffas de nu i vuxen ålder och de är så lika till personlighet så det är förbluffande. I DUO-appen finns också ett personlighetstest du kan köra på dig själv. TV-programmet rekommenderas av oss som såg det. Din personlighet | SVT Play Programmet började i tisdags och fortsätter på tisdagar kl 20:00.

Alla TV-kanaler du har på din TV kan du också se i din smarta mobil, surfplatta eller dator! Har du en Smart-TV som du kopplat upp till din router, på samma sätt som kopplat upp din mobil, så kan du också se kanalerna i TV’n utan någon antenn. Alla (åtminstone alla jag har) sänder förutom via antenn, parabol eller box även på internet. Min TV i köket har bara ström, det är enda sladden som går in i TV’n och ändå kan jag se alla kanaler vi har, därför att den TV’n är uppkopplad via mitt wi-fi mot internet.

Jag berättade om en resa som jag nu har bokat med Snälltåget. Växjö till Stockholm den 24/4 och Stockholm till Växjö den 26/4. Uppresan kostade 490 kr och hemresan 1300 kr för 2 pensionärer och 1 vuxen. Snälltåget är billigaste sättet att resa till Stockholm. Ska jag till Malmö är Snälltåget också billigast men bara 6 kr jämfört med appen Länstrafiken Kronoberg som har betydligt fler avgångar.

Mobilt bankID har höjt säkerheten och kommer att höja den ytterligare längre fram. Det som redan är infört är att när du ska förlänga ditt mobila bankID nästa gång då måste du även ha antingen ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Körkort duger inte därför att det krävs att du (din mobil) kan skanna av ett chip som finns på pass och nationella id-kort.

Hämta appen som heter Bing: Chat with AI & GPT-4. När ni öppnar den klickar/trycker ni på Copilot längst ned i mitten. Sedan kan ni skriva vilken fråga ni vill längst ned på skärmen. Skriv t ex Beskriv utförligt Gunnar Myrdal. Det blir ett långt svar och du får reda på mycket på en enda fråga.
Jag tycker ni ska testa detta för det finns en risk/möjlighet att detta kommer att påverka oss mycket framöver.

Vi tittade också på Spotify. Jag visade bland annat att ABBA har 30 910 663 lyssningar i månaden! Beatles har 34 450 153 och Elvis har 20 321 199, mer än 10 000 000 lyssningar färre än ABBA.

Slutligen berättade jag om Pluto TV, det är Viaplays gratiskanal, här finns den riktigt bra TV-serien ”Foyle’s War” som handlar om DCS Christopher Foyle, chef vid polisen i Hastings på Englands sydkust under och strax efter andra världskriget. I datorn googlar du på Pluto TV sedan söker du bara upp Foyle’s War så kan du spela upp avsnitten. I surfplattan eller mobilen hämtar du appen Pluto TV – TV, filmer & serier.

Nästa vecka är jag på utbildning hos regionen, vi ska få lära oss mer om 1177.se. Så veckan efter det blir det säkert en del om 1177.se.

2024-02-22 Janerik Sundh


15 februari 2024
Visade först en sida om den kinesiska almanackan som jag hittade av en tillfällighet.
Den kinesiska almanackan är fylld av livserfarenhet och visdom. Där finns magi och horoskop.
Årsdjur. Apan, Draken, Geten, Grisen, Hunden, Hästen, Kaninen, Ormen, Oxen, Råttan, Tigern, Tuppen.

Själv är jag född 1945 och det innebär att jag föddes i Tuppens år.
Rikta mobilens eller surfplattans kamera mot QR-koden här till höger så kommer du till sidan jag hittade.

Om du är i datorn så är det förstås enklare om du klickar på den här länken – https://www.historiskaresor.se/kinesiska-almanackan/om-kinesiska-almanackan/
Här kan du se vilket årsdjur du är född i och vad det betyder. Du ser också vilket element som dominerar det året.

Sedan hade en rätt lång diskussion om integritet. Sverige har under många år varit ett öppet samhälle och det fungerade bra – ett tag. Idag är det naivt att det är så lätt att ta reda på t ex personnummer, telefonnummer, adress och hur mycket du tjänar och vilken förmögenhet du har. Det gör det lätt för brottslingar att ta reda på var det finns möjlighet att lura till sig pengar. När jag jobbade i Swedbank i början på 2000-talet fick vi en ny VD, Michael Wulf. Eftersom jag jobbade som säkerhetschef i Växjö så kollade jag hur mycket jag kunde får reda på om honom på nätet. Jag hittade hans personnummer, hans mobilnummer, hans adress och när jag skrev in hans adress i appen Google Maps så kunde jag se precis hur det såg ut där han bodde. QR-koden till höger här (den blå) och den här länken – https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VP03kl/sa-doljer-du-dina-uppgifter-pa-natet-steg-for-steg
leder till en sida i Aftonbladet.se. Här berättar Måns Jonasson på Internetstiftelsen hur man kan begränsa hur mycket andra kan se om dig på nätet. Eftersom det är bakom en betalvägg så kan bara de som betalar se innehållet. Därför skriver jag om innehållet här nedan.

Kontakta din teleoperatör och be om hemligt nummer. Då blir ditt mobilnummer osynligt på nätet. Men har du haft numret länge kan det ta lång tid innan det ”slår igenom” överallt.

Gå in på följande sidor och logga in med mobilt bank-id så kan du ta bort adress och telefonnr:
Eniro – https://uppdatera.eniro.se/person.
Hitta.se – https://www.hitta.se/kontakta-oss/ta-bort-kontaktsida.
Mrkoll.se – https://mrkoll.se/om/andra-uppgifter/. Ditt telefonnr döljs direkt. Din adress döljs i 30 dagar, sedan för du gör om det.
Merinfo.se – https://redigera.merinfo.se/.

På följande sidor döljs uppgifterna för alla utom de som är inloggade (medlemmar) här. Jag kan alltså se uppgifterna fortfarande.
Birthday.se – https://www.birthday.se/personuppgifter då blir du borttagen men inte för inloggade medlemmar.
Ratsit.se – https://www.ratsit.se/kontakt De skickar en blankett till dig som du får fylla i och skicka tillbaka. Dina uppgifter tas bort, men inte för inloggade medlemmar.

Få varning om någon vill skriva hemma hos dig
Logga in på adressandring.se med ditt bank-id och aktivera Adresslåset gratis. Då får du en varning via sms eller e-post om någon försöker skriva sig på din adress.
Hindra andra från att ändra din adress. Logga in på Skatteverket.se med BankID. Här kan du lägga in en spärr så att du måste logga in med BankID om du vill ändra din folkbokföringsadress. Annars räcker det att någon fyller i en blankett och skickar in.

Efter det här rått omfattande stycket pratade vi om e-handel framförallt om Länstrafiken Kronobergs app som du kan använda för resor med buss och tåg. Är du 80 år åker du gratis inom länet, men får betala för resan utanför länet. Det är bara Snälltåget som har billigare resor än de som finns i den appen. Men är du 80 år så är appen billigast t ex för resa till Malmö.

Slutligen blev det lite diskussion om P-appar. Här på parkeringen utanför Tallgården finns två p-platser där du kan stå från 9:30 till 12:00 utan att få böter, de är längst ned (längst öster ut på parkeringen). Där får du betala som jag från 9 till 12 med EasyPark eller Parkster. Alla övriga platser på planen får du stå max 2 timmar, sedan måste du flytta bilen.
Utmed gatan, Hjalmar Petris väg, kan du däremot stå gratis ett helt dygn. Om det finns någon plats förstås.

2024-02-15 Janerik Sundh


8 februari 2024
Den 29 februari ska jag på utbildning på 1177.se så då blir det inget Internetkafé Tallgården
Följande torsdag den 7 mars så berättar jag vad jag lärt mig om 1177.se

Snabb repetition av det viktigaste från föreläsningen och vår träff förra veckan
Så här agerar jag och jag tycker detta är säkert och bekvämt.
Kontanter. Hemma – Ja, i fickan – Nej
Bankkortet knutet till ett konto med max. 3 000 kr
Apple Pay, Google Pay dvs kortet i mobilen, du blippar med mobilen i st f med kortet. Bekvämt
Swish är mycket bekvämt, den bästa uppfinningen på senare tid
Internetbank eller mobilbank (mobilbank=appen). Prova på appen, jag gillar den
Spärra bankkortet mot internetköp och automatuttag. Den enklaste och bästa försäkringen mot kortbedrägerier

SMS till polisen vid sms-bedrägerier
Har du blivit utsatt för ett försök till sms-bedrägeri – sms till 7726 räcker
Har du blivit utsatt för ett sms-bedrägeri – sms till 7726 OCH telefon till 114 14 eller besök på polisstation för att anmäla bedrägeriet
Läs mer på polisen.se här nedan:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/polisanmalan/bedrageri/bedragerier/natfiske-phishing/
https://polisen.se/utsatt-for-brott/polisanmalan/polisanmalan-allt-du-behover-veta/

TV förr och nu
I januari 2016 skrev Råd & Rön: Att bänka sig framför TV’n ett visst klockslag håller på att bli föråldrat. Det var 8 år sedan!
Du kan idag titta på det TV-program du vill se när det passar dig istället för på en viss tid.

Idag finns alla (tror jag) TV-kanaler även på internet. Alla jag tittar på finns där, det vet jag.
”Min TV” (det är den lite mindre som finns i köket), den har strömansluten, ingen box, ingen antennsladd, ingen Chromecast eller Apple-TV, bara en strömsladd. Men den är trådlöst ansluten till mitt wi-fi (min router). Det kan man ställa in i Inställningar.
Sedan har jag hämtat apparna jag behöver i TV’n och installerat dem. SVT play finns säkert på plats redan, den är ju gratis. När jag trycker på Home-tangenten på min fjärrkontroll till TV’n då kommer en meny upp längst ned i TV-rutan. Här hittar jag en app som heter APPS så jag trycker på den och hittar bl a de apparna jag behöver. För mig är det TV4 play+, Discovery+, Allente och Pluto TV. När jag installerar de appar som jag måste betala för då får jag legitimera mig så leverantören vet att jag betalar.

Vi slutatade idag med lite om Bodil Jönsson (professor emerita)
Hon har skrivit en ny bok, ”Så fint att kunskap finns!” Klicka gärna på länken här så kan ni lyssna på henne när hon presenterar boken.

2024-02-08 Janerik Sundh


1 februari 2024
Jag visade bildspelet Tomas Lennartsson Swedbank använde på föreläsningen i tisdags. Meningen var att de skulle bli en kortfattad version, det blev tvärt om. Klicka på länken så får du upp bildspelet i pdf-format, dvs alla kan läsa det men videofilmerna som fanns i bildspelet kan du inte se här, men bilder och all text ser du. Bildspel Svårlurad – 3 okt 2023_Final

Vi uppehöll oss en del vid vissa funktioner som fanns i Swedbanks mobilbank (appen inte www.swedbank.se i datorn).
Swedbank och en del av de andra bankerna spärrar alla bankkort mot internetköp sedan några dagar tillbaka. Nordea har gjort så i flera år. Ska du handla på internet så måste du först gå in på mobilbanken, klicka på kort på menyn (3 vågräta streck), klicka på ditt bankkort. Under Hantera kort hittar du valet Kortinställningar, klicka där. I den bilden kan du välja Internetköp Av eller På. Är inställningen Av så går det inte att handla på internet, däremot fungerar kortet precis som vanligt i butiker. Jag har också satt inställningen Av på Automatuttag. Ska jag ta ut pengar i en automat så måste jag först gå in här och ändra inställningen till På.
Här hittar du Swedbanks information på sin hemsida om detta, jag var inte riktigt rätt ute idag. Läs här.

Snabbsaldo, som finns på första sidan när du startar Swedbank-appen i mobilen är jag förtjust i. I inställningar i appen har jag aktiverat snabbsaldo och valt vilket konto jag vill ska visas när jag trycker på Snabbsaldo och även valt vilket konto pengar ska hämtas ifrån när jag väljer att fylla på med ett belopp på det kontot som visas.
Det betyder att när jag handlar i någon butik och pengarna på kontot inte räcker då kan jag väldigt fort fylla på, utan att logga in på min bank. Man kan fylla på max 2 000 kr här. Vill jag fylla på med mer pengar då måste jag logga in och göra överföringen där.

Är det något annat ni undrar över så ta upp det nästa torsdag.

Sedan berättade Gunnel om att man kunde sms:a till Polisen om man blivit utsatt för ett bedrägeri. Vi tar upp det nästa vecka igen, jag behöver kolla det med polisen.

Hans hade upptäckt ett mailkonto @msn.se. Det är alltså ett Microsoft mail, precis som hotmail, live och outlook. Men det finns en sida msn.com. Kolla den får ni se.

Tack för den här gången, det var trevligt att träffas igen tycker jag.
Växjö 2024-02-01